Početna Dalmacija HRT na području Splitsko-dalmatinske županije snima film o svetom Jeronimu

HRT na području Splitsko-dalmatinske županije snima film o svetom Jeronimu

445
UDIO
Foto: SDŽ

Ekipa Hrvatske radiotelevizije boravi na području Splitsko-dalmatinske županije, gdje nastavlja snimanje dokumentarnog filma o svetom Jeronimu, koje je započeto u Izraelu u svibnju ove godine. Urednica Religijskog programa Antonija Hrvatin Roth navodi kako je Dalmacija regija koja se veže uz mjesto rođenja svetoga Jeronima.

– Naime, Stridon je prema spisima bio smješten na granicama Dalmacije i Panonije. Postoje različite teorije, a o njima ćemo također govoriti u našem filmu koji će biti gotov 2023. godine, uoči svetkovine svetog Jeronima. – ističe Hrvatin Roth, koja je autorica i scenaristica filma „Naš sveti Jeronim“.

Dodala je kako je sveti Jeronim svetac koji se štuje diljem svijeta, a Hrvati ga posebno vole.

– Nije rijetko da su upravo crkvice u našim gradovima i mjestima posvećene upravo njemu. U Hrvatskoj imamo više od 60 crkvica koje su mu posvećene te čak dva otoka. Zanimljivo je i kako je sveti Jeronim zaštitnik Splitsko-dalmatinske županije te je Županija upravo njega uzela za svoga sveca koji  se slavi 30. rujna. Snimanje ovoga filma na radost je cijeloj ekipi HTV-a upravo zbog toga što će približiti život i djelo ovog važnog sveca koji je važan i za teološku ali i filološku znanost. Važan je i za književnost pa čak i za povijest umjetnosti. – ističe urednica Religijskog programa.

Sveti Jeronim različito je prikazivan i različito su ga umjetnici doživljavali. Hrvatin Roth smatra kako je on nepresušno vrelo i izvor inspiracija.

– On je i prevoditelj Biblije s grčkog na latinski – poznate Vulgate. Prvi je preveo Bibliju na latinski jezik i kao takav je napravio epohalno djelo. On je i nama inspiracija te je velika zadaća prikazivanje njegova života i rada na ispravan način“. -zaključuje.

Redateljica filma je Monika Štengl, direktor fotografije Marko Jerbić, tonski snimatelj je Boris Harmić, dok je za rasvjetu zadužen Darko Višek.