Početna Kaštela Izložba ”U škrinji i pred ogledalom” svečano otvorena u dvorcu Vitturi

Izložba ”U škrinji i pred ogledalom” svečano otvorena u dvorcu Vitturi

355
UDIO

Muzej grada Kaštela, uz potporu Turističke zajednice grada Kaštela sinoć je u dvorcu Vitturi postavio izložbu “U škrinji i pred ogledalom”.
Izložbom su nastojali prikazati raznolikost bogatog, elegantnog i skupocjenog načina odijevanja dalmatinskog plemstva, a reinterpretiranu i originalnu odjeću izložili su kao pandan svečanoj nošnji kaštelanskog puka u okviru stalnog muzejskog postava. Uz nekoliko sačuvanih originalnih odjevnih predmeta i slika osmislili su i oblikovali nove kostime koji još od 16. pa preko 17. i 18. stoljeća slijede utjecaj francuske mode”.
– – Ideju za ovu nesvakidašnje izložbu, koja nije velika, smo dobili razmišljajući kako nam taj segment u stalnom postavu Muzeja nedostaje, taj dio plemske svečane odjeće. Nela Martinić sašila je odjeću a možemo reći i da je posjećenost izložbe dosta velika, možda što se održava u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta, ali svakako je vrijedna obilaska – poručila je Sanja Acalija, autorica izložbe.

Nela Martinčić kreirala je i sašila odjeću kombinirajući različite elemente, a sve kako bi dobili unikate koji u sebi sadržavaju stilizacije više prepoznatljivih povijesnih razdoblja.
– Rođena sam među materijalima, tradicija i kvalitetni materijali su meni u krvi. Kad smo počeli proučavati ovaj projekt, naišli smo na velike komplikacije oko nabave zlatnog konca, kojeg je bilo nemoguće nabaviti. Na kraju sam svaki komad osobno vezla i montirala te sam odjeću izrađivala skoro 6 mjeseci. Izradila sam jednu mušku i jednu žensku odjeću, a Sanja je na poklon od obitelji Moretti iz Trogira, dobila odjevne predmeti koje su stari skoro 250 godina. Jedno kulturno blago, koje je jako puno nošeno te jako kvalitetan materijal za to vrijeme, a pogotovo me iznenadila žuta boja na jednom kostimu. Sretna sam što sam uspjela napraviti takvu repliku kostima, jako me iscrpilo ali u konačnici imamo dva prekrasna muzejska primjera – pojasnila je Nela Martinčić.

U samu izložbu i život plemića kroz kostimirani storytelling uvela nas je Dobrila tj. Sandra Hrabar, licencirani turistički vodić koja turistima pojašnjava priču o Miljenku i Dobrili te životu plemića, kroz kostimiranu priču koja se u Kaštelima odvija svakog ponedjeljka, srijede i petka.
Izložbu možete pogledati u sklopu stalnog muzejskog postava u Muzeju grada Kaštela od srpnja do listopada.