Početna Hrvatska Nitko više ne želi predavati: U školama nedostaje čak 300 profesora matematike

Nitko više ne želi predavati: U školama nedostaje čak 300 profesora matematike

434
UDIO
Foto: pixabay

Slučaj “petica predsjednikova sina” potaknuo je lavinu rasprava na društvenim mrežama, ali ukazao i na velike probleme hrvatskog obrazovnog sustava, uključujući borbu za ocjene nedopustivim sredstvima. No, mnogi su u svojim objavama kritizirali Klasičnu gimnaziju zbog propusta u organizaciji. Neki su tako propitivali zašto tako poznata škola s dugom tradicijom nije osigurala zamjenu za mladu profesoricu matematike dok je bila na stručnom usavršavanju, piše Jutarnji list.

Problem je puno dublji: u Hrvatskoj je već godinama kroničan nedostatak kvalificiranih nastavnika matematike, ali i fizike, zbog čega čak ni elitna škola, kao što je Klasična gimnazija u Zagrebu, nije mogla osigurati zamjenu za mladu profesoricu. Primjerice, anketa koju je Hrvatski zavod za zapošljavanje proveo 2019. godine pokazala je da u našoj zemlji nedostaje 241 nastavnik matematike, a 2020. ta se brojka popela na 294.

– Stručne zamjene je jako teško naći, pogotovo kad se traže na kratki rok kao što je bio ovaj. Naš fakultet i naši profesori često dobivaju upite od ravnatelja škola za pronalaženjem zamjena iz matematike i fizike, ali i za stalna radna mjesta. U Hrvatskoj postoji potreba godišnje za pedesetak novih profesora fizike, a na svim sveučilištima u RH godišnje diplomira najviše dvadesetak njih s tendencijom smanjivanja u nadolazećim generacijama. U takvim uvjetima prihvaćaju se samo stalna radna mjesta – rekao je za Jutarnji list prof. Mirko Planinić, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu.

O problemu nedostatka kvalificiranih nastavnika matematike prije točno godinu dana raspravljalo se na Saborskom odboru za obrazovanje, znanost i kulturu, ali i na dva nedavna matematička skupa: 7. kongresu matematičara održanom u Splitu u lipnju te 9. kongresu nastavnika matematike koji je ovih dana održan u Zagrebu.

– Nemamo najsvježije podatke, nego baratamo onima iz dokumenta prof. Damira Bakića iznesenih na Saborskom odboru za obrazovanje u srpnju 2021. godine. Prema tom dokumentu, gotovo 15 posto nastave matematike u osnovnim školama nije stručno zastupljeno,  rekla je prof. Vesna Županović s Fakulteta elektrotehnike i računarstva.