Početna Kaštela Prijem predstavnika folklornih društava iz Kolumbije, Amerike, Slovačke i Sjeverne Makedonije

Prijem predstavnika folklornih društava iz Kolumbije, Amerike, Slovačke i Sjeverne Makedonije

404
UDIO

Povodom 20. Međunarodnog festivala folklora “Za jubav tance igraše” koji je sinoć održan u Kaštelima, u ime gradonačelnika Denisa Ivanovića, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i zajedničke poslove Antonia Kljaić i pročelnica Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i fondove Europske unije Marija Vučica primile su predstavnike folklornih društava iz Kolumbije, Sjedinjenih Američkih država, Slovačke i Sjeverne Makedonije.

– Nakon dvije godine pauze uzrokovane Covid-om sinoć smo na radost domaćih i stranih gostiju uživali u tradicionalnim folklornim plesovima i pjesmama. KUD „Ante Zaninović“ sinoć je još jednom prezentirao folklorne ljepote našeg grada. Uz Zaninoviće su nastupile i druge folklorne skupine, a ovogodišnje izdanje festivala bilo je i interkontinentalnog karaktera zahvaljujući gostima iz Amerike i Kolumbije. Ovim putem se zahvaljujem svim izvođačima što su nas upoznali s običajima svojih mjesta i država te vjerujem da će svojim kućama ponijeti najljepše uspomene iz našeg grada – kazala je Antonia Kljaić.

– Dragi gosti nadam se da ste iz uspjeli iskoristiti dio slobodnog vremena i u obilasku Grada Kaštela te da ste zadovoljni turističkom i gastronomskom ponudom. Isto tako, zahvaljujem se vama gostima, i KUD-u Ante Zaninović na organizaciji festivala te vas pozivam da posjetite naš grad i drugom prilikom. – kazala je Marija Vučica.

Domaćin smotre bio je KUD “Ante Zaninović”, a voditeljica KUD-a Marica Tadin kazala je nešto više o ovogodišnjem festivalu

– Sudjelovale su četiri međunarodne skupine i njihovi domaćini su nam kroz dva sata koncerta predstavili plesom svoje države, gradove i mjesta. Sudjelovale su grupe iz Slovačke, Kolumbije, Amerike i Sjeverne Makedonije te mi, KUD Ante Zaninović, kao domaćini. Osim nastupom na koncertima, KUD Ante Zaninović, sudjeluje i na mnogim događanjima pa tako primjerice, ljeti šetamo u narodnim nošnjama, plešemo i pjevamo te se i na taj način prezentiramo turistima koji dolaze u grad.

Osim ovog festivala, folklorne skupine svoje umijeće tradicijskog  plesa predstavili su u Dugom ratu i Muću, a predstavit će i u Dugopolju, na 17. Međunarodnim folklornim susretima pod nazivom „Ljepota u kamenu kamenitom“.