Početna Hrvatska Od 1. 1. 2023. na bankomatima samo euri, evo do kada možete...

Od 1. 1. 2023. na bankomatima samo euri, evo do kada možete mijenjati i koji iznos će provjeravati zbog pranja novca

389
UDIO

Nešto više od pet mjeseci prije uvođenja eura, počelo je kovanje prvih hrvatskih eura.

“Počela je masovna proizvodnja hrvatskih eurokovanica koje će biti u opticaju od 1.1.2023., a građani će ih moći pribaviti od 1.12.2022. u obliku početnih paketa.

Početni paket je određena količina eurokovanica, 343 eurokovanice u protuvrijednosti 100 kuna koje će građani moći nabaviti u bankama, FINA-i i Pošti.

Građani će dati 100 kuna i dobiti protuvrijednost 13,28 eura u tih 33 eurokovanice”, kazao je izvršni direktor HNB-a za gotov novac Tihomir Mavriček za RTL

Objasnio je i da će s 1.1.2023. bankomati isplaćivati eure.

“Od 1.1.2023. nije moguće isplaćivati kune na bankomatima već samo eure”, kazao je.

Kazao je i kako će se sav novac koji se nalazi na računima građana automatizmom s 1.1.2023. preračunati u eure.

“Za novac koji se drži kod kuće građanima se savjetuje da ga krajem godine počnu polagati na račune kako bi se automatizmom mogao prebaciti u eure, a oni koji će duže čekati moći će besplatno tijekom iduće godine zamijeniti kune u eure u bankama, Pošti i FINA-i, a od 2024. nadalje, u HNB-u za novčanice neograničeno vrijeme a za kovanice iduće dvije godine. Kovanice će se moći ukupno 3 godine mijenjati za eure”, kazao je Mavriček.

Komentirao je i hoće li građani morati dokazivati porijeklo novca ukoliko će se raditi o velikim iznosima.

“Zamjena kune za eurom primjenjivat će se regulativa iz sprečavanja pranja novca koja zapravo propisuje da se svaka transakcija iznad 105 tisuća kuna mora evidentirati, a nakon 200 tisuća kuna mora se prijaviti Uredu za sprečavanja pranja novca”, kazao je Mavriček za RTL