Početna Hrvatska Stiže promjena vremena, kiša i vjetar donose osvježenje

Stiže promjena vremena, kiša i vjetar donose osvježenje

532
UDIO
Posljednji tjedan srpnja bit će u znaku pretežno suhog, sunčanog, vrućeg, mnogima i sparnog vremena.
No, u utorak te vjerojatno za vikend u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadrana prekinut će ga prodori vlažnog i nestabilnog zraka praćeni jačim naoblačenjem, pljuskovima, grmljavinom te pojačanim sjevernim vjetrom, na Jadranu gdjekad i jakom burom. Poneki lokalni neverin na moru je moguć i sredinom tjedna. Uz kišu će osvježiti, pa će u kopnenom području opasnost od toplinskog vala uglavnom prestati, a na Jadranu u početku još često biti velika, zatim uglavnom umjerena.. – sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” HRT-a u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane.

U utorak sa zapada novo naoblačenje, kiša, grmljavina, moguće i nevrijeme
U utorak u istočnoj Hrvatskoj pljuskova s grmljavinom može biti kasno poslijepodne i navečer, kada se ne smije isključiti ni mogućnost mjestimične tuče. Do tada će prevladavati sunčano, te sparno i vruće uz 33 do 36 °C. Sparinu će popodne ublažiti umjeren i jak sjeverni vjetar.
U središnjoj Hrvatskoj od jutra oblačnije, a lokalni pljuskovi s grmljavinom bit će češći sredinom dana i popodne, kada je moguće i grmljavinsko nevrijeme. Zapuhat će umjeren i jak sjeveroistočni vjetar. Dnevna temperatura osjetno niža nego u ponedjeljak, no jutro će biti toplo i sparno.
I u gorju i na sjevernom Jadranu nestabilno, uz povremene pljuskove i grmljavinu. Jače nevrijeme praćeno jakim i olujnim vjetrom već je prijepodne moguće u Istri, a poneki neverin izgledan je i u večernjim satima. Puhat će sjeveroistočni vjetar, na moru sjeverozapadni i bura, koja će potkraj dana jačati.
U Dalmaciji pretežno sunčano, a samo na sjeveru njezine unutrašnjosti postoji mala vjerojatnost za poneku kap kiše. Popodne će puhati umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, a danju će tek ponegdje biti manje vruće nego u ponedjeljak.
Još jedan sunčan i vruć dan i na jugu Hrvatske. Popodne će puhati umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, a dnevna temperatura će porasti na 31 do 34 °C.”
Pretežno sunčano, ali nestabilno te i dalje iznadprosječno toplo
Na kopnu idućih dana pretežno sunčano. Ponekog pljuska još može biti u gorju, ali i u unutrašnjosti Dalmacije, u srijedu ujutro i na istoku Hrvatske. U noći na subotu na zapadu su izgledne nove nestabilnosti. U srijedu će osvježiti i na istoku i jugu zemlje, a zatim opet rast temperature i sparina.
Na Jadranu podosta sunčanog vremena, a lokalne nestabilnosti vjerojatnije su u zaobalju. Poneki neverin u srijedu i četvrtak može se pojaviti na obali i otocima. U noći na subotu na sjeveru opet nestabilnije. Umjerena bura, na sjeveru i jaka s olujnim udarima oslabjet će u četvrtak i okrenuti na sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Dnevna temperatura bit će malo niža. – prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a