Početna Kaštela Od velike akvizicije neće biti ništa: poznata grupacija odustala od kupnje, dalmatinska...

Od velike akvizicije neće biti ništa: poznata grupacija odustala od kupnje, dalmatinska tvrtka više nije na prodaju! Vlasnici imaju ambiciozne planove

1587
UDIO

Tvrtka “Cemex Hrvatska” više nije na prodaju, a umjesto traženja kupca, meksički cementaš u svoje nove projekte u Hrvatskoj ulaže 30 milijuna kuna.

Izravnu potvrdu informacije o odustajanju od prodaje dobili smo iz slavonske “NEXE Grupe” čiji su predstavnici početkom 2020. posjetili Kaštel Sućurac radi “dubinskog snimanja poslovanja” koje prethodi postupku kupoprodaje.

– “NEXE” je bio u procesu potencijalne akvizicije “Cemexa Hrvatska”, no do konkretizacije nije došlo jer vlasnik “Cemexa Hrvatska” u tom trenutku nije razmišljao o prodaji tvrtke. “NEXE Grupa” se u međuvremenu usmjerila na neke druge projekte, tako da ova potencijalna akvizicija nije u našem fokusu – navodi se u odgovoru cementaša iz Našica na naša pitanja.

Kompanija s istoka Hrvatske svoju namjeru, podsjetimo, nije iskazivala slučajno, nego na temelju javno objavljenog natječaja “Cemexove” središnjice u Meksiku za prodaju svojeg poslovanja u Hrvatskoj još 2015. godine. Ponuda za prodaju ostala je, naime, i nakon što je Europska komisija 2017. srušila ugovor o prodaji “Cemexa Hrvatska” njemačkom “HeidelbergCementu”.

Obrazloženje je bilo da bi to preuzimanje moglo smanjiti natjecanje na hrvatskom tržištu sivog cementa.

SEDAM BETONARA

”Cemexovo” poslovanje u Hrvatskoj, koje obuhvaća tri tvornice cementa u Hrvatskoj, sedam tvornica betona, dva rudnika agregata kao i mrežu pomorskih i kopnenih terminala u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori, “HeidelbergCementu” je bilo prodano za 230,9 milijuna eura, no cijena je s obzirom na okolnosti do 2020. sigurno bila pala.

Prodavano je zbog dugova korporacije, koji su u jednom trenutku iznosili 3,5 milijardi dolara, a koji su po svemu sudeći rješavani prodajom drugih, daleko vrjednijih članica. U međuvremenu, unatoč pandemiji i gospodarskoj krizi koju je prouzročila, “Cemex Hrvatska” ostvaruje dobre poslovne rezultate.

– S obzirom na činjenicu da “Cemex” globalno kotira na svjetskim burzama te stoga izvještava konsolidirano, naše interno pravilo nalaže da ne komentiramo rezultate pojedinih članica – rečeno nam je iz “Cemexa”, uz dodatak da ono što mogu reći jest da njihova proizvodnja u Hrvatskoj raste te da u ovoj godini ostvaruju rezultate bolje i od lanjskih i od planiranih kad je riječ o proizvodnji i plasmanu cementa na hrvatskom tržištu.

U segmentu betona također je premašen i rezultat iz 2021. i planirana količina.

Financijski rezultati ostvareni u prošloj godini objavljeni su, međutim, u “Top 1500 hrvatskih tvrtki”, iz kojih je vidljivo da kaštelansko-solinski cementaši zauzimaju drugo mjesto u sektoru građevinskih materijala, agregata i staklarstva s ukupnim prihodom od 868,2 milijuna kuna što je 1,71 posto više nego 2020. godine.

Prema istom pokazatelju, “NEXE Grupa” se našla na trećem mjestu. Među 1500 promatranih tvrtki “Cemex” se prema prihodu nalazi na 120., a “NEXE Grupa” na 130. mjestu.

Odustajanje od prodaje, a ne samo “NEXE Grupe” kao potencijalnog kupca, potvrđuju “Cemexovi” razvojni planovi.

– Pokrenut je veliki investicijski ciklus unutar kojeg “Cemex” ulaže u daljnju modernizaciju svog poslovanja u Hrvatskoj, primarno u energetsku i okolišnu učinkovitost te proizvodnju održivih materijala. Najznačajniji takav projekt je trenutačno u tijeku, usmjeren na povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije (OIE) u pogonu “Sveti Juraj” u Sućurcu, i bit će završen do sredine iduće godine.

Uz već realizirane projekte, slijedi ostvarenje novih projekata poput rekonstrukcije peći u tvornici “Sveti Juraj”, rekonstrukcije zagrebačke betonare “Klara” ili ugradnje fotonaponskih sustava na krovovima pogona. Vrijednost projekata u tijeku je oko 30 milijuna kuna, od čega nam više od polovice sufinanciraju fondovi Europske unije – navode iz Uprave u Kaštel Sućurcu.

Kad se govori o klimatskim te energetskim obvezama i ciljevima, kompanija, kažu, svoje shvaća vrlo ozbiljno. Obuhvaćeni su u njihovoj strategiji “Budućnost na djelu”, a to su: smanjiti emisije ugljikova dioksida za 55 posto do 2030. u europskim operacijama te u istom roku doseći razinu od 40 posto čiste energije korištene za proizvodnju cementa.

– Također, imamo ambiciju do 2050. globalno isporučiti ugljično neutralni beton. Već sada nudimo cement sa smanjenim ugljičnim otiskom pod oznakom “Vertua”, a planiramo i dalje raditi na ponudi niskougljičnih materijala te, u konačnici, ugljično neutralnih građevnih materijala – naglašavaju u “Cemexu”.

izvor: slobodnadalmacija.hr