Početna Hrvatska Inflacija doseže rekorde, rast cijena u srpnju 12,3 posto! DZS objavio što...

Inflacija doseže rekorde, rast cijena u srpnju 12,3 posto! DZS objavio što je najviše poskupjelo

139
UDIO
Foto: Pixabay/Ilustracija

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u srpnju čak 12,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine što je rekodna stopa inflacije od kada se mjere podaci! Rast cijena od 12,3 posto predstavlja ubrzanje u odnosu na lipanj, kada su cijene porasle 12,1 posto na godišnjoj razini.

Državni zavod za statistiku objavio da aa godišnjoj razini, u srpnju su najviše rasle cijene: prijevoza – 19,2%, hrane i bezalkoholnih pića – 18,3%, usluga u restoranima i hotelima – 16,8% dok su u skupini pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva cijene veće za 14,1%. Kad je riječ o stanovanju, vodi, električnoj energiji, plinu i ostalim gorivima, ona su na godišnoj razini poskupjela za 9,7% dok su odjeća i obuća skuplji za 5,5%, piše RTL.

Najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa ostvaren je u skupinama Hrana i bezalkoholna pića (+4,75 postotnih bodova), Prijevoz (+2,83 postotna boda), Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva (+1,64 postotna boda).

Promatrano prema posebnim skupinama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjoj razini ostvaren je u skupini Energija, za 20,6% (doprinos porastu od +3,46 postotnih bodova).