Početna Hrvatska Evo koliko košta postavljanje solarnih panela nakon što je Vlada ukinula PDV

Evo koliko košta postavljanje solarnih panela nakon što je Vlada ukinula PDV

815
UDIO
Foto: Pixabay

Tisuće i tisuće kuna godišnje mogli biste uštedjeti da struju dobivate od Sunca. Da može biti puno više od izvora D vitamina i uzroka opekotina shvatio je i Zdravko Mamić pa krenuo dizati farme Solarnih ćelija u Hercegovini, shvatili su to i u Deželi pa je njihov novi premijer obećao masovna ulaganja u nove solarne elektrane, a i u Hrvaškoj smo se krenuli solarizirati. Vlada Andreja Plenkovića ukinula je prošli tjedan PDV na panele i na ugradnju panela. Koliko košta ugraditi solarni panel na kuću, kada će vam se investicija isplatiti i koliko ćete uštedjeti?

Od kako je Vlada maknula PDV, svi su ludi za solarima.

– Baš danas je došlo ne želim reći koliko mailova, samo po tome kako stižu mailovi vidimo da je interes povećan i da će toga biti sve više. – kazala je Jasmina Novak, voditeljica projekta, Solvis.

Zbog toga strojeve u proizvodnji praktički i ne gase. Jedini proizvođač fotonaponskih modula u Hrvatskoj svoje je solarne ćelije prodao i Googleu. Sada sve manje poslove prosljeđuju dalje jer sami ne stižu. – piše RTL.

– Podižemo sektor tako da te manje upite prosljeđujemo našim partnerima koji onda obrade taj upit po principu ključ u ruke, od projekta do realizacije. I to za sada jako dobro funkcionira. – objašnjava Novak.

Nadaju se da će dobro funkcionirati i Vladina mjera ukidanja PDV-a koja će solare učiniti jeftinijima. Ono što je koštalo 35 tisuća kuna sada će koštati 26.250 kuna. Veća investicija, od oko 70 tisuća kuna, sada, 52 tisuće i 500.

A prije tri godine Ines je svoje solare platila oko 50 tisuća kuna. Povrat investicije očekuje kroz najviše osam godina.

– To je inverter. I on služi za pretvorbu iz istosmjerne s krova u izmjeničnu i davanje u mrežu, komunikacija s mrežom. – objasnila je Ines Ban Kolić iz Zaprešića.

U mrežu daje višak koji proizvede. To onda može koristiti u mjesecima kada nema dovoljno sunčanih dana. Tako joj primjerice struju u veljači platila 163 kune, a u svibnju – 0.

Od sunčeve energije se proizvodi manje od jedan posto struje u Hrvatskoj. A solare na krovovima ima instalirano oko 1650 kućanstava.

– Kasnimo s tom tranzicijom. Jedna Švedska i Finska koje imaju daleko manji broj tih sunčanih sati godišnje imaju veću iskoristivost solarne energije nego mi. – izjavila je Mirela Holy, bivša ministrica zaštite okoliša i prirode. – prenosi RTL.

Zna to i Ines koja se i sama bacila u solarni biznis. Prognozira da bi sada naručeni solari na krovovima mogli biti tek krajem zime.

– Stvar je u tome što je nedostatak veliki i opreme, nema lagera nekog velikog, materijali su otišli s cijenama dosta visoko. Trebat će neko vrijeme da se taj model implementira. – poručuje Ban Kolić.

A treba i čekati Fond za zaštitu okoliša koji će na jesen podijeliti 50 milijuna kuna za obnovljive izvore energije u obiteljskim kućama i to je samo jedan od koraka do struje od sunca, svi se nadaju da će sada stvari krenuti puno brže.