Početna Hrvatska Kreće 6. generacija škole primijenjenog programiranja EDIT CodeSchool za učenike osnovnih i...

Kreće 6. generacija škole primijenjenog programiranja EDIT CodeSchool za učenike osnovnih i srednjih škola, prijave u tijeku

409
UDIO
Foto: ICT županija

Splitsko-dalmatinska županija, uz moto ‘Znanje dostupno svima’, šestu godinu zaredom u sklopu projekta ICT županija organizira EDIT CodeSchool 2022/2023, besplatnu školu primijenjenog programiranja za učenike viših razreda osnovnih i svih razreda srednjih škola s područja Splitsko-dalmatinske županije koji će kroz šestrazličitih tečajeva svladati osnove programiranja, izrade web stranica i pametnih aplikacija.

EDIT CodeSchool sustavno radi na digitalnoj pismenosti učenika – od učenja osnova do naprednog programiranja. Škola je besplatna, a djeca se kroz zanimljiva predavanja, praktične zadatke i izradu završnog rada na zabavan način upoznaju s najnovijim tehnologijama. U središtu je pozornosti za osnovce umjetna inteligencija i razvoj inteligentnih web aplikacija (RIWA) dok će učenici srednjih škola postepeno usvajati naprednije sadržaje. Svi polaznici će imati priliku praktično primijeniti sva stečena znanja i vještine iz područja računalnog programiranja. Samostalno će izraditi web stranicu ili društveno korisnu pametnu aplikaciju koristeći osnove umjetne inteligencije, neuronskih mreža i računalnog vida. Sve to u budućnosti ih može vrhunski pripremiti za daljnji razvoj na studijima računarstva i odvesti do zaposlenja u IT industriji kao jednoj od najperspektivnijih i najprosperitetnijih gospodarskih grana u svijetu.

Za ovogodišnji EDIT CodeSchool svi zainteresirani mogu se prijaviti putem web stranice https://www.ictzupanija.hr/edit u razdoblju od 5. do 23. rujna 2022. godine.

‘Ako vas zanima računalno programiranje, IT svijet i komunikacijske, nove tehnologije te u tome vidite svoju budućnost, prijavite se na vrijeme. Nemojte čekati zadnji dan jer je broj prijava po školama ograničen’, poručuju organizatori.

Škola primijenjenog programiranja EDIC CodeSchool održava se u terminu koji grupa učenika dogovori s nastavnikom informatike u trajanju od dva sata tjedno. Nastava će se održavati online ili uživo, ovisno o trenutnoj situaciji i održavanju nastave u školama. Polaznici će raditi u manjim grupama od maksimalno 15 učenika, učenje je organizirano iz posebno kreiranih modernih materijala sa zadacima u elektroničkom obliku, a svi učenici rade praktičan završni rad i na kraju mogu osvojiti vrijedne nagrade.

Kroz Osnovni tečaj u osnovnim školama polaznici ulaze u svijet razvoja inteligentnih web aplikacija (RIWA 1.0) koristeći osnove umjetne inteligencije, neuronskih mreža i računalnog vida, a usvojiti će i osnove HTML-a, CSS-a i Javascripta. Za osnovne škole organizira se i napredni tečaj RIWA 2.0 – za sve učenike koji su položili osnovni RIWA tečaj i žele nadograditi svoje znanje.

Kroz Osnovni tečaj i Osnovni tečaj Java Scripta te Srednji tečaj u srednjim školama polaznici nižih razreda srednje škole detaljnije usvajaju HTML, CSS, Materialize CSS i JavaScript kroz zadatke i razvoj mrežnih stranica. Tu je i Napredni JavaScript tečaj za više razrede srednjih škola kroz koji polaznike podučavaju programiranju web aplikacija koristeći Bootstrap, ReactJS, Node JS i baze podataka.

EDIT CodeSchool, koji se održava od 2017. godine, do sada je završilo preko 2500 učenika iz više od 30 osnovnih i srednjih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji u preko 10 gradova i naselja. Projekt je pokrenut u sklopu projekta ICT županija s ciljem razvoja lokalnog IT startup ekosustava i pozicioniranja Splitsko-dalmatinske županije i Splita na digitalnoj karti svijeta.