Početna Kaštela Uz dobru vinsku kapljicu obilježen Dan Crljenka

Uz dobru vinsku kapljicu obilježen Dan Crljenka

383
UDIO

Povodom Dana Crljenka organiziran je okrugli stol, u dvorcu Rušinac u Kaštel Lukšiću, na temu osvještavanja lokalne zajednice o vrijednosti Crljenka. Priča o Crljenku i one inspirirane Crljenkom trebaju postati vitalni i posebno privlačni sadržaj, bitna turistička atrakcija, koja može potaknuti potpuniji iskustveni doživljaj autentičnosti kojom su Kaštela i okolica izrazito bogati.
-Kaštela su oduvijek poznata kao jedno lijepo poljoprivredno područje, sa pogodnom klimom, zaštićeno sa sjevera planinom Kozjak, a priča o Crljenku kaštelanskom koji je stariji brat poznatoga američkog Zinfandela, stavila je Kaštela na jednu listu svjetskih vinskih destinacija, a isto tako i gastronomskih. Nama je cilj privući goste tijekom cijele godine, gdje mogu uživati u našim kušaonicama, a perjanica svega je Crljenak kaštelanski koji je, uz Miljenka i Dobrilu, pokrenuo tu priču. Uz kulturnu i prirodnu baštinu mislimo kako je to izvrstan mamac i pozivnica za sve da dođu u Kaštela tijekom cijele godine- poručila je direktorica TZ Nada Maršić.
Činjenicu kako su Kaštela pradomovina Zinfandela, razvijali smo skoro dvadeset godina na način da smo počeli prije dvije godine slaviti Dan Crljenka. Grad Kaštela je skupa s vinarima odlučio kako će 2000 godina biti godina Crljenka kaštelanskog. Kroz tu godinu smo napravili veliki iskorak u marketingu, a naši kaštelanski vinari su napravili vrhunski posao, tj. vrhunsko kaštelansko vino. Njih dvanaest je uložilo veliki trud i na njihovom trudu mi smo bazirali naš marketinški posao. Kroz tu godinu predstavljali smo priču o Crljenku, napravili smo bajku o Crljenku kaštelanskom, organizirali smo Zinfest, koji ćemo organizirati i ove godine. Danas svi skupa želio nazdraviti našem Crljenku te svi skupa popričati što bi mogli napraviti u narednom periodu kako bismo tu priču razvili do kraja- kazao je Srećko Radnić iz klastera Zora.
– U mom vinogradu je prije 21 godinu pronađen trs Crljenaka kaštelanskog, predak Zinfandela. Moj dida, pradida, otac, ja smo bili vinogradari, održavamo vinograd, posadili smo još mladih loza. Zadovoljan sam količinama koje prodam na kućnom pragu, i dobro dođe kao dodatna zarada – kazao je vinar Ivica Radunić.
Proslava rođendana nikako ne može proći bez dobre kapljice, pa su tako sve uzvanice nazdravile vrhunskim vinom Sikuli te poželjeli svima dobar urod crljenka. Proslavi Dana crljenka pridružila se i direktorica TZ Splita Alijana Vukšićte nam iznijela svoje dojmove.
-Kaštela su Splitu iznimno bliska, te uz ove poznate kapljice vina kriju i bogatu gastro ponudu. Budući da Split ima cijeli gastro mjesec posvećen hrani, ne možemo jesti a da ne pijemo. Kad već pijemo onda želimo da to budu vrhunska vina, stoga mi podržavamo ovakve projekte jer smatramo kako je naša gastronomija i enologija najbolji prezentator ove naše destinacije.
Kako Splitsko-dalmatinska županija uvijek podržava ovakve projekte, u ime župana sve prisutne je pozdravila i pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Matea Dorčić te izrazila svoje zadovoljstvo napretkom i promocijom kaštelanskog turizma, a dakako , i Crljenka.
– Kaštela su jedan školski primjer kako se razvija jedan grad, jedan turistički brand. Kaštela su se fokusirala na ono što žele brandirati, toga se drže, ne idu pretjerano u širinu, izolirali su ono što je najbolje i na tome sustavno rade. Županija uvijek financijski podržava dobre projekte, i to ćemo nastaviti i dalje. Turistička zajednica grada Kaštela radi ispravan pristup brendiranju, ispravan pristup održivog turizma na ovom podneblju, i to je ono čemu težimo kako bismo postigli 365 turizam, kazala je Dorčić.