Početna Hrvatska POZOR – Izdana upozorenja za cijelu zemlju

POZOR – Izdana upozorenja za cijelu zemlju

214
UDIO

NASTAVLJA se južina koja najavljuje izraženu promjenu vremena idućih dana.

Već danas kiše će biti ponajprije u gorju, a sutra i subotu i drugdje. Pritom će mjestimice biti i vrlo obilne oborine, lokalno uz izraženije nevrijeme, a slijedi nam i zahladnjenje, prognozira za HRT Tanja Renko iz DHMZ-a.

Nakon kratkog predaha od kiše u nedjelju, početkom novog tjedna ponovno raste vjerojatnost za promjenjivije dane, tijekom kojih će temperatura zraka biti osjetno niža nego u dosadašnjem dijelu ovoga tjedna, većinom čak i niža od prosječne za doba godine.

Na Jadranu treba upozoriti i na olujan vjetar, nevere, moguće pijavice, kaže Renko.

Meteoalarm za cijelu zemlju

Od danas su na snazi upozorenja Meteoalarma za cijelu zemlju. Narančasto upozorenje za olujni vjetar, obilnu kišu i grmljavinska nevremena na snazi je za Istru, Kvarner, Gorski kotar i Liku, dok je u ostatku zemlje na snazi žuti alarm.

 

 

Detaljna prognoza za danas

Danas na istoku Hrvatske razmjerno vjetrovito te i dalje već od jutra iznadprosječno toplo, a uz promjenjivu naoblaku mjestimice može sredinom dana i poslijepodne pasti kiša.

Mnogima će četvrtak biti neugodan zbog izražene južine i u središnjoj Hrvatskoj. Naime, jugozapadnjak će i dalje biti mjestimice jak i vrlo jak, a uz promjenjivu naoblaku vjerojatnost za kišu, pa i pljuskove rast će u drugom dijelu dana.

Već od jutra povremene kiše bit će u gorju i na sjevernom Jadranu, no glavnina kiše past će poslijepodne, štoviše lokalno vrlo vjerojatno i više od 50 litara po četvornome metru. Pritom je moguće i nevrijeme. I dalje će biti vjetrovito uz jugozapadnjak i jugo, a nakon još malo toplijeg jutra nego u srijedu, dnevna će temperatura zraka biti malo niža.

U Dalmaciji promjenjivo, u njezinoj unutrašnjosti poslijepodne ponegdje i pretežno oblačno. Mjestimice će biti kiše, moguće i jačih pljuskova, a s njima i obilnije kiše, posebice poslijepodne i navečer. Puhat će umjereno i jako jugo pa će more biti umjereno valovito i valovito.

Na valovito more te jak i vrlo jak vjetar treba upozoriti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će biti najviše suha vremena i sunčanih razdoblja, no također prolazno ponegdje i kiše, vjerojatnije sredinom dana.”

U petak i subotu kišovito, vjetrovito i hladnije, pa u nedjelju prolazno smirivanje

“Kišovito i vjetrovito bit će i u petak i subotu. I dalje treba računati na mjestimične nevere te vrlo obilne oborine, moguće lokalno i više od 100 litara kiše po četvornome metru, a jako jugo i jugozapadnjak zamijenit će olujna bura u subotu, najprije na sjeveru, i s njom će osvježiti. Povoljno za mnoge je nedjeljno razvedravanje i slabljenje vjetra.

Upozorenja na opasne vremenske pojave bit će na snazi i u kontinentalnom području. Obilna kiša, potom i izražen pad temperature zraka, ali u nedjelju i smirivanje vremenskih prilika.

DHMZ izdao posebno priopćenje

Državni hidrometeorološki zavod objavio posebno priopćenje u kojem najavljuje veliku promjenu vremena krajem tjedna. U nastavku prenosimo priopćenje:

“Promjenljivo i nestabilno razdoblje proteklih dana mjestimice je bilo praćeno grmljavinskim nevremenima i obilnom kišom, pogotovo na Jadranu i u predjelima uz njega (Slika 1). U Pločama je, prisjetimo se, pala i rekordna dnevna količina oborine od 189.8 mm u kratkom periodu od svega 2 sata te prouzročila bujične poplave.

 

 

Prva polovica ovog tjedna bit će u znaku stabilnog vremena, prevladavajuće sunčanog, većinom suhog i iznadprosječno toplog za sredinu rujna. Osobito će u srijedu i četvrtak biti vrlo toplo, ponegdje i vruće uz izraženu južinu, pad tlaka te umjeren do jak jugozapadnjak, na Jadranu i jugo. Udari vjetra mogu ponegdje biti i olujni, pogotovo u gorju

Stiže jaka promjena

No u izraženoj jugozapadnoj i zapadnoj visinskoj struji na prednjoj strani prostrane doline (Slika 3) u četvrtak i petak će pritjecati vrlo nestabilan zrak bogat vlagom, a u mogućem scenariju stvaranja ciklone južno od Alpa kišovito bi bilo još i u subotu.

 

U takvoj situaciji, a prema trenutno dostupnim prognozama, ponovno treba biti spreman na ponegdje obilnu oborinu, osobito duž obale i krajevima uz Jadran (Slika 4), pri čemu će promjena vremena najprije zahvatiti zapad Hrvatske. Vrlo je vjerojatno da će lokalno pasti i više od 100 mm kiše, moguće i u kratkom periodu u obliku intenzivnih pljuskova s grmljavinom ili olujnih nevremena, što može uzrokovati bujične i urbane poplave.

 

 

S prolaskom spomenutih sinoptičkih sustava i pritjecanjem osjetno hladnijeg zraka (Slika 5) tijekom vikenda će vjerojatno biti i jake, moguće i olujne bure, pogotovo na sjevernom Jadranu.”