Početna Hrvatska Mazut doplivao do vranjičkog zaljeva

Mazut doplivao do vranjičkog zaljeva

239
UDIO
Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Mazut je doplivao i do vranjičkog zaljeva. Masne crne mrlje jugo je izbacilo na Rivu.

– To su bile užasne količine mazuta, brod je bio pod mazutom, morat ću ga radit ponovo, rekao je Vlado Milanović iz Vranjica.

– Mi ne želimo nikoga uništi niti omalovažiti, nego samo želim reći da sam jučer izašao na more, na lignje do Barbarinca i nisma mogao loviti. Vratio sam se doma jer je puhao garbin i opet je donio iz škvera mazut, kaže Zdravko Grgić iz Vranjica.

Nema komu nisu pisali. Već dvije godine na ovoj žutoj plutači u moru postavljeni su senzori koji trebaju reagirati na bilo kakvo onečišćenje.

– Ovdje ima i taj senzor koji je vrijedan pola milijuna eura. Splitsko-dalmatinska županija je uložila u njega, u zaštitu našeg Kaštelanskog zaljeva i taj senzor uopće nije regirao na to izlijevanje mazuta, rekla je Antonia Jerković iz Vranjica.

– Reakcije standardno nikakve, prebacuje se krivnja s jednih na drugih, oprati rivu koja je prljava i neka nađu tko je kriv i neka ga kazne, kaže Željka Grgić iz Građanske inicijative “Mjesto koje hoće živjeti”, Vranjic.

Unatoč aktivnostima brojnih službi, ono što curi iz cjevovoda i dalje onečišćuje more.

– Stanje je danas puno bolje nego prijašnjih dana. Dosta smo sanirali, stavili zaštitne brane, ali moram naglasiti da onečišćenej dolazi s kopna, s kraja, tako da će inpekcija raditi taj dio posla. Kad dobijemo gdje se to dogodilo,  tada možemo početi sa sanacijom kompletnog dijela, rekao je kapetan Željko Kuštera, zapovjednik Županijskog operativnog centra SDŽ-a.

Kako je ovo onečišćenje utjecalo na morski svijet, struka tek treba utvrditi.

izvor: vijesti.hrt.hr