Početna Hrvatska MUP predstavio novu aplikaciju: Od sada lakše do putovnica, osobnih, vozačkih…

MUP predstavio novu aplikaciju: Od sada lakše do putovnica, osobnih, vozačkih…

309
UDIO
Foto: MUP
Ministarstvo unutarnjih poslova i Agencija za komercijalnu djelatnost pozvali su u srijedu građane da aktiviraju Certiliu – mobilni digitalni identitet hrvatskih građana za pristupanje javnim uslugama putem portala e-građani.
Početkom kolovoza prošle Hrvatska je uvela nove eOsobne iskaznice u sklopu Digitalne agende za Europu. Nove iskaznice služe i za aktivaciju mobilne aplikacije Certilia, koja će smanjiti administraciju i olakšati građanima pristup javnim uslugama, napominje AKD u priopćenju.
Nova aplikacija omogućuje korištenje mobilnog digitalnog identiteta i pouzdano udaljeno potpisivanje dokumenata, što će imati jednaku pravnu snagu kao vlastoručni potpis.
Građani će tako ubuduće moći digitalnim putem predati zahtjev za putovnicu ili vozačku dozvolu, zatražiti dostavu dokumenata na kućnu adresu, prijaviti novorođenče, upisati dijete u dječji vrtić te koristiti ostale usluge sustava eGrađani. – prenosi Poslovni dnevnik.
Prije instaliranja aplikacije, građani moraju aktivirati eOsobnu, bez obzira imaju li novu ili staru osobnu iskaznicu s čipom i zatražiti mobilni identitet, a nju će biti moguće aktivirati i na mobilnim kioscima na lokacijama policijskih uprava Bjelovar, Čakovec, Pula, Karlovac, Koprivnica, Osijek, Rijeka, Sisak, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Varaždin, Vinkovci, Zadar, Zagreb, PP Velika Gorica, na osječkom FERIT-u, kampusu i kampusu Algebre u Zagrebu.
Projekt je financiran u sklopu inicijative NextGenerationEU i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.