Početna Kaštela Proslavljena 24.obljetnica osnutka Biblijskog vrta

Proslavljena 24.obljetnica osnutka Biblijskog vrta

366
UDIO

U svetištu Gospe Stomorije danas je organizirana proslava obilježavanja 24. godišnjice osnutka ovog lokaliteta, a time ujedno i Svjetski dan turizma. Proslavu organizira udruga Biblijski vrt Stomorije Kaštela i Bratovština Gospe Stomorije uz pokroviteljstvo Turističke zajednice grada Kaštela, Grada Kaštela i Splitsko-dalmatinske županije.
-Danas smo tu na sv. Franju, zaštitnika prirode a ujedno obilježavamo i 24.godine od osnutka Biblijskog vrta. Vrt je utemeljen u znak zahvale prema Svetom Ocu Ivanu Pavlu II, za sve ono što je napravio za našu domovinu, a povodom njegovog drugog dolaska u Hrvatsku. Grupa entuzijasta 27.9.1998. na čelu s prof. Ivnom Bućan pokrenula je ovu inicijativu da bi danas nakon 24.godine uživali u ovom prekrasnom vrtu. Uspjeli smo na ovom prostoru formirati jedno mjesto duhovne obnove, a za naglasiti je kako ovdje postoji svetište, crkvica koja je stara 900 godina koja je za Kaštel Novi jako značajna. Tu se proslavlja blagdan Velike Gospe. Biblijski vrt je prvi u Hrvatskoj, u njemu su napravljeni kameni megaliti, povijesnih hrvatskih osoba koji su inspiraciju pronašli u Bibliji. Tu imamo i Spomen vinograd, u njemu se nalazi 12 vrsta vinove loze, između ostalog i Crljenak Kaštelanski. Zadnje dvije godine napravili smo postaje Križnog puta koje će biti promovirane iduće godine – kazao je Anton Žanić.
Kako Biblijski vrt nije bilo moguće podići i održavati bez podrške institucija svoj doprinos dao je splitski dožupan Stipe Čogelja, dogradonačelnica Kaštela Jadranka Matok-Bosančić te Ivan Čagalj iz Vlastitog pogona Kaštela.
-Mi smo u Gradu jako ponosni što smo u jednom od najstarijih svetišta, također smo jako ponosni što imamo naš Biblijski vrt koji je prekrasan. Danas smo se okupili i pozdravili završetak rada Križnog puta. Grad Kaštela je jako ponosan na ovu lokaciju jer osim šta ima svoju težinu i tradiciju, ona je još jedna dodatna vrijednost za turizam, jer ovo nije samo jedno izletište za putnike namjernike nego je ovo jedan točka vjerskog turizma – pojasnila je Matok-Bosančić.
-Splitsko-dalmatinska županija intenzivno ulaže u ovu turističku ponudu. Velika sredstva se ulažu u turizam, turizam kao takav nam ta sredstva vraća, kao županija smo jako ponosni na ovaj vrt. Ovaj prekrasni vrt, lijepo vrijeme i glas Nede Kovačeva uljepšali su ovu proslavu. Splitsko-dalmatinska županija sebi je zacrtala cilj kako će njegovati kulturnu baštinu, i sve ćemo ovakve projekte uvijek podupirati uz Grad Kaštela – kazao je Čogelja.
U samoj crkvici dominira slika Gospe Stomorije. Ona je postavljena na oltar nakon preseljenja starosjedilaca uz obalu. U mirnim vremenima stajala je u crkvici a u ratnim prenesena je u župnu crkvu sv. Petra Apostola. Običaj je da za blagdan Velike Gospe Novljani u procesiji prenose sliku u svetište. Najveći fenomen ovog prostora je nepresušni izvor bistre i zdrave vode poznate kao Gospina čudotvorna voda.
-Ovo mjesto je kroz povijest bilo itekako bitno, rekao bih da je i danas jako bitno. Mjesto je iz godine u godinu sve uređenije, a samo mjesto je posjećivali su mnogi crkveni dostojanstvenici koji su se htjeli okrijepiti dugovnim bogatstvom koje ovo mjesto posjeduje te dalje otići u svoju svakodnevnicu. Ove godine naše svetište biva bogatije za postaje Križnog puta. Želim da ovaj dan i danas dobije točku na i, jer potrebna nam je ta duhovna snaga – kazao je župnik Darijo Čorić.
U Gospi Stomoriji danas je proslavljen i Svjetski dan turizma te svoj oboj ovoj proslavi dala je i Turistička zajednica Grada Kaštela.
-Lokacija Biblijskog vrta je fantastična za proslavu Svjetskog dana turizma. Htjeli smo napraviti proslavu na ovom mjestu kako bi posjetitelji vidjeli što smo sve novo napravili, a dakako da je ovo prasvetište jedna prekrasna turistička atrakcija. Križni put je jedan novost koju ćemo tek predstaviti, jedno jedinstveno djelo naših kaštelanskih umjetnika te dodatna atrakcija za naše posjetitelje – pojasnila je direktorica TZ Kaštela Nada Maršić.
-Drago mi je da na današnji dan, svetog Franje Asiškog slavimo ovaj vrt. Ja sam najsretnija kad sam među biljkama u prirodi. Ne znam šta bih vam rekla o ovome vrtu, osim kako sve ide iz djetinjstva. Ja sam zavoljela biljke uz svog djeda, a tu ljubav prenijela i na Botanički vrt u Kaštel Lukšiću gdje sam bila profesorica. I tako ovim putem želim pozdraviti i zahvaliti svima koji su sudjelovali u nastajanju ovog vrta, a također želim zahvaliti i svima onima koji se trude oko uređenja ovog vrta – kazala je prof. Ivna Bućan.