Početna Hrvatska PROGNOZA: U dijelovima Dalmacije kiša, no babljem ljetu nije kraj

PROGNOZA: U dijelovima Dalmacije kiša, no babljem ljetu nije kraj

238
UDIO
Foto: Pixabay

Vrijeme će biti promjenjivo i ne posve stabilno veći dio ovog tjedna, no to ne znači da će posvuda biti kiše. Vremensku prognozu donosi meteorolog Nove TV Darijo Brzoja.

Formiranje plitke ciklone u južnom Jadranu na jug zemlje u ponedjeljak navečer, u noći i u utorak ujutro može donijeti izraženije pljuskove praćene grmljavinom te pri tom lokalno obilniju kišu. Potom do kraja tjedna oborina tek sporadično i u našim krajevima zapravo bit će je vrlo malo.

Kad govorimo o vremenskim prilikama u utorak ujutro, fokus je na jugu zemlje za koji stoji i narančasta razina Meteoalarm upozorenja, i to zbog mogućnosti za lokalno jače pljuskove, veću količinu kiše u kratkom vremenu te grmljavinsko nevrijeme. Drugdje u zemlji, uglavnom djelomice sunčano, a u nizinama i po kotlinama kopnenih krajeva bit će i magle.

Budući da povremeno tijekom dana može biti i povećane naoblake, ne isključuje se mogućnost ni za kap kiše ponegdje, i izvan ovog područja na jugu gdje su mogući jači pljuskovi. Na sjevernom Jadranu puhat će umjerena bura, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak, a na jugu u početku još i jako jugo. Jutarnja temperatura, u unutrašnjosti od 7 do 12, dok će na Jadranu biti većinom između 12 i 17 stupnjeva. Najtoplije, naravno, uz južinu na krajnjem jugu zemlje.

Djelomice sunčano u središnjoj Hrvatskoj i poslijepodne. Prolazno može biti povećane naoblake, pa i kap kiše. Bez vjetra, uz temperaturu blizu 20 stupnjeva.

Slično očekuje Slavoniju i Baranju. Djelomice sunčano uz povremeno povećanu naoblaku, no ovdje će se zadržati uglavnom suho. Najviša dnevna temperatura bit će oko 20 stupnjeva.

Malo promjenjivije u gorskoj Hrvatskoj, uz sunčana razdoblja, ali i mogućnost za malo kiše uz prolazno više oblaka. Od svega po malo. Na sjevernom Jadranu ukupno će biti sunčanije, no i ovdje tijekom dana može pasti malo kiše. Puhat će umjerena, navečer podno Velebita i jaka bura. Prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura u gorju oko 18, dok na moru može biti i do 25 stupnjeva.

U Dalmaciji će se zadržati više oblačno i promjenjivo, poglavito južnije u regiji. Tu na krajnjem jugu cijeli dan bit će šansi za kišu. Jugo će prvo okrenuti na istočni vjetar, potom buru i sjeverozapadnjak. Sve kako se ciklona iz Jadrana tijekom dana bude premještala dalje. Temperatura, 20-ak do 25 stupnjeva.

Ni do vikenda vrijeme neće biti posve stabilno. Ne očekuje se velika količinu oborine, ali tu i tamo koja kap kiše bit će moguća. Poglavito u četvrtak i petak. Najviše sunca pak u srijedu, no nakon mjestimične jutarnje magle. U drugoj polovici tjedna i mrvicu svježije.

Na Jadranu će također u srijedu biti najviše sunca. Djelomice ili pretežno sunčano, toplo, mada će još puhati umjerena bura, podno Velebita s jakim i olujnim udarima. Prema otvorenom moru i južnije sjeverozapadnjak. Potom je u četvrtak i ovdje moguće malo kiše. Krajem tjedna – manje toplo. Ali, babljem ljetu nije kraj.

Izgleda da će vrijeme za vikend, a poglavito u nedjelju, biti više sunčano i moguće toplije. A prema današnjim izračunima, toplo i povoljnije, u smislu manje promjenjivo, smiješi nam se i u idućem tjednu. To bi značilo u najmanju ruku i manje vlastitog grijanja, što je uvijek dobro – i za novčanik i za okoliš.