Početna Kaštela Kaštelani predstavili svoju gastro-eno ponudu na Štoriji o’ spize

Kaštelani predstavili svoju gastro-eno ponudu na Štoriji o’ spize

356
UDIO

Turistička zajednica grada Kaštela sudjelovala je u gastro mjesecu-projektu” Štorija o” spize” na poziv turističke zajednice Splita. Sudjelovanjem u ovom projektu grad Kaštela je predstavio svoju kaštelansku gastro- eno ponudu. Na Štoriji od spize, na ribarnici u Splitu osim TZG Kaštela sudjelovala je i srednja škola Braća Radić sa različitim slanim i slatkim zalogajima, Bratovština gospe Stomorije sa tri vinara, odnosno OPG-a Ante Kuzmanić, Ivica Milan i Braća Fradelo. Na ovoj manifestaciji sudjelovala je i Udruga maslinara Kaštela- Mastrinka, te Udruga Maslina i škoji sa umjetničkim i uporabnim predmetima od drva stare masline, kao i čajem od lista masline.
Splitsku ribarnicu u ovo subotnje popodne ispunili su okusi i mirisi hrane te zvukovi poznatih dalmatinskih pjesama za koje su bili  zaduženi Rovinježovi i Nedo Kovačev. Posjetitelji su pjevali, pljeskali i degustirali hranu uz pokoju kapljicu vrhunskih kaštelanskih vina.
Svoju podršku ovoj večeri dala je i direktorica TZG Splita Alijana Vukšić.

“Mjesec gastronomije je ove godine listopad. Krenuli smo i završit ćemo s međunarodnim događanjem. Prvo je bio Taste the Mediterranean gdje smo ugostili strane šefove kuhinja i radili smo s njima razne kombinacije s našim šefovima pa tako i edukacije u školama za ugostiteljstvo. Ali smo zaključili da ćemo i završiti s međunarodnim događanjem Grand Gourment gdje će biti natjecanje kuhara, barmena i barista. Tu će dobiti određene titule koje će im pomoći da se plasiraju na svjetskom tržištu. Sredinu događanja smo ostavili za naše domaće ljude jer nam je to bila prvotna intencija da se posvetimo ljudima koji svoj trud, znoj i muku ulažu u ono što je nama najvrijednije u ovom trenutku. A to su domaći proizvodi, proizvodi pripremljeni na domaći način pa smo se posvetili tradicionalnim namjernicama. Ugostili smo četiri Turističke zajednice koje su u splitskoj rivijeri: krenuli smo s Marinom i uljarima, pa Omiš i soparnik, potom Vrgorac i pršut i džin, a danas smo se našli u TZ Kaštela koja je dovela ne samo svoje vinare, nego brojne izlagače. Tu su izlagači s proizvodima od tisućljetne masline, proizvođače pršuta i sira i divne slastice. Ono što smo željeli to smo i postigli jer smo jutros imali na Prokurativama veliku feštu. Jutros smo bili s učenicima Ugostiteljske škole koji su kuhali s tri vrsna šefa kuhinje. Drago mi je da su večeras s nama naši dragi Kaštelani i kako vidimo mnogo je posjetitelja koji uživaju u njihovoj ponudi – kazala je Vukšić.

-Odazvali smo se na poziv TZG Splita i ovim putem im zahvaljujem. Danas smo odlučili prezentirati našu tradicijsku hranu i ponuditi na kušanje posjetiteljima, pa je tako Srednja škola Braća Radić ponudila male canapee i kolač od rogača i čokolade, udruga Mastrinka nam je ponudila ulje od stare masline , naši vinari su prezentirali vina , pa smo imali priliku kušati Plavac mali , Crljenak i Babicu od OPG-a Ante Kuzmanića. Braća Fradelo su donijeli na kušanje svoj Pošip i mogu reći da se stvorila velika gužva oko njihovog štanda ,a tu je naravno, i naš Ivica Milan sa svojim proslavljenim Pošipom. Bilo je tu i arancina, uštipaka, fritula te čaja od stare masline. Naš restoran Baletna škola napravio je  bakalar koji su posjetitelji mogli kušati i mislim kako je ovo jako dobar oblik prezentacije tradicije po kojoj su Kaštela nadaleko poznata – kazala je direktorica Turističke zajednice grada Kaštela Nada Maršić.
Na kraju možemo nadodati kako je ovo bila jedna jako ugodna i vesela večer a splitska ribarnica je bila premala za sve znatiželjnike koji su htjeli vidjeti što se tu dešava.