Početna Hrvatska Meteorolog: Ni u studenom neće jako zahladiti

Meteorolog: Ni u studenom neće jako zahladiti

177
UDIO
Foto: Pixsell/Miroslav Lelas

LISTOPAD je bio mjesec temperaturnih ekstrema, a i studeni je počeo s iznadprosječnim temperaturama. Meteorolog iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Tomislav Kozarić kazao je za HRT kako je mjesec listopad, prema srednjoj mjesečnoj temperaturi, u mnogim krajevima bio iznimno topao mjesec, čak je bilo i rekordnih vrijednosti.

Iznadprosječno topao listopad

U Kninu, Pagu, Poreču, Rabu, Rijeci, Senju, Splitu, Šibeniku, Zadru, Zagrebu te na Puntijarki i Zavižanu oboreni su rekordi srednje mjesečne temperature, rekao je.

Kozarić je istaknuo kako su to posljedice dugotrajnog djelovanja anticiklone u mnogim danima listopada. U takvoj anticikloni tlak je bio visok, pristizao je topliji zrak sa sjeverozapada po visini i to se onda reflektira i na tlo, navodi.

U anticiklonama su i dugotrajni stabilni uvjeti, nema mnogo vlage, pa je bilo i suho. U kombinaciji svega toga imali smo iznadprosječno topao listopad. Klimatske promjene mogu se pripisati dugotrajnoj stabilnosti, odnosno dugotrajnoj anticikloni, kaže meteorolog.

Na Sljemenu i u Delnicama rekordi od kada postoji mjerenja

Najviše temperature u listopadu su na Sljemenu (Puntijarka) 23.7°C, Delnicama 26.2 °C, Zavižanu 10.0 °C. Na Zavižanu je to srednja mjesečna temperatura i ona nije bila tako visoka od 1967. godine, a na Sljemenu i u Delnicama su to najviše apsolutne maksimalne temperature izmjerene u listopadu od kada postoji mjerenja.

Za sam kraj listopada izmjerene su izrazito visoke temperature u Hrvatskoj, primjerice jučer u Kninu i Imotskom.

Nema velikog zahladnjenja ni u studenom

Osim izrazito visokih temperatura bilježi se izrazito malo padalina. U Šibeniku ih je bilo najmanje u proteklih 55 godina. Kozarić je poručio da je oborina bilo manje u listopadu, odnosno pali su i neki rekordi.

Meteorolog je rekao kako će doći do promjene vremena, u petak i subotu predviđa se dolazak ciklone, past će obilnija kiša i donijet će hladniji zrak.

No, nema velikog zahladnjenja ni u mjesecu studenom. Bit će iznadprosječno toplo, rekao je.