Početna Hrvatska Gorivo ima rok trajanja: Evo koliko ga dugo možete imati u spremniku...

Gorivo ima rok trajanja: Evo koliko ga dugo možete imati u spremniku prije nego napravi štetu

588
UDIO
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Benzin i dizel ne mogu predugo stajati u spremnicima, odnosno mogu, ali u tom slučaju će izgubiti svojstva i kad nakon mjeseci stajanja uključite automobil – moglo bi biti problema.

Benzin u spremniku trebali biste potrošiti nakon najviše dva do tri mjeseca. U suprotnom postat će tekućina koja bi mogla našteti vašem motoru. Dizel u spremniku goriva može izdržati jednako kratko. U biodizelu s kojim se miješa dizelsko gorivo ima bakterija, koje će sa stajanjem početi djelovati i zbog toga će stvarati muljevite naslage. Moguća je korozija spremnika goriva ili začepljenje sustava dovoda goriva. Dizel u spremniku goriva treba potrošiti za otprilike tri mjeseca, a najkasnije za šest mjeseci.

Kako prepoznati dotrajalo gorivo, odnosno što će se dogoditi kada uđe u motor vašeg vozila? Uključit će se lampica motora, koja, naravno, može svijetliti i zbog bezbroj drugih razloga. Odvezite svoje vozilo u servis pa će vam tamo pronaći uzrok problema.

Motor može imati probleme s pokretanjem, paljenjem, grubim radom u praznom hodu, odnosno gubitkom snage pri ubrzavanjima.

Pokvareno gorivo potrebno je izvući iz spremnika, prenosi Revija HAK-a.