Početna Kaštela ‘Cesta smrti‘ nadomak Splita u 12 godina odnijela je čak 110 života,...

‘Cesta smrti‘ nadomak Splita u 12 godina odnijela je čak 110 života, a sada će se na opasnom pravcu ‘izbrisati‘ semafori! Dio građana smatra da je to dobar potez, ali drugi…

1661
UDIO
Vojko Bašić/Cropix

Jedno je jasno, nakon što je u promet puštena u punom profilu, dužini od nekih 14 kilometara, broj stradalih na takozvanoj “cesti smrti” kroz Kaštela drastično je smanjen.

U 12 godina prije otvaranja proširene, četverotračne Jadranske magistrale pod Kozjakom, a mnogi je i danas pamte po dva kolnička traka, uglavnom u potpunom mraku i sa stotinama (ne)legalnih priključnih putova, živote je izgubilo više od 110 ljudi.

Da se broj stradalih od njezine dogradnje i modernizacije itekako smanjio, svjedoče brojke, a one ukazuju na znatno manji broj prometnih nesreća i u njima poginulih i(li) ozlijeđenih osoba. No, koliko god imala svoje sigurnosne prednosti, pojavili su se i nedostaci.

Posebno na području Kaštel Sućurca, preciznije iznad nogometnog igrališta “Jadrana”. I u smjeru sjevera na Putu Dragočeva, ali i s južne strane, ulici nazvanoj – Tamunić.

Upravo na tom djelu “brze ceste” kroz Kaštela poginuo je najveći broj ljudi. Od njezina otvaranja na potezu od raskrižja pokraj sućuračkog Vatrogasnog doma do semafora iznad “Jadranova” igrališta, poginulo je deset ljudi, podaci su iz policijskih statistika.

Prvi dan nakon otvaranja četverotračne ceste poginulo je troje slovenskih državljana, a nedavno je život baš na tom raskrižju izgubila žena. Ni kriva ni dužna.

Mišljenja građana o temi treba li u potpunosti zatvoriti promet kroz postojeće semafore na tom dijelu Magistrale, podijeljena su. Jedni su za opciju potpunog uklanjanja svijetleće signalizacije, dok drugi ipak negoduju zbog takvih najava, opravdavajući svoj stav legalnom potenciranju brže vožnje prema Splitu ili Trogiru, kao i produljenju vožnje do središta Sućurca za stanovnike koji žive sjeverno od državne ceste.

– Ovu cestu pod hitno treba dovesti u red. Nemate pojma što se tu događa u noćnim satima. Kad vozači idu u smjeru Trogira, rijetko koji se u dva ili tri sata ujutro zaustavlja na tom semaforu. Upali im se crveno na semaforu, što podrazumijeva da se moraju zaustaviti, no oni “šibaju” ravno, i to brzinama većim od 100 kilometara na sat.

U tom trenu se sa sjeverne strane, s Puta Dragočeva, vozač uključuje na Magistralu, i to kroz zeleno svijetlo, a onda nastaje kaos. Škripanje guma, udari poput potresa i bombi, a ishod svega su smrtno stradale osobe. I jedan i drugi semafor pod hitno treba zatvoriti i ukinuti za promet – smatra Kaštelanka koja živi s južne strane (ne)spornog raskrižja.

Dok ona zagovara zatvaranje semafora, drugi se protive takvoj ideji.

– Ni za živu glavu, pa neću voziti tri kilometra prema Trogiru da bi se zaputio prema Splitu – dodaje naš sugovornik koji živi sa sjeverne strane Magistrale.

A da je kap prelila čašu sigurnosti, svjesni su i u “Hrvatskim cestama” (HC) i Gradu Kaštela. Gradonačelnik Denis Ivanović traži da se poduzme bilo što s ciljem sigurnosti.

– Ljudski životi važniji su od svega i upravo stoga sam apelirao prema HC-u da se uhvate u koštac s trenutnim stanjem, koje, po pitanju sigurnosti naših sugrađana, nije dobro – upozorava Ivanović.

Iz državne tvrtke poručuju kako semafori iznad “Jadranova” igrališta odlaze u povijest. Ukidaju se.

– Zbog većeg broja prometnih nesreća, a u cilju revizije cestovne sigurnosti, održani su sastanci s predstavnicima Grada. Zajednički je zaključak da je potrebno kroz izradu novelacije projektne dokumentacije sagledati potencijalno opasna mjesta u Sućurcu, te poduzeti moguće građevinsko-prometne zahvate u cilju dodatnog podizanja razine sigurnosti prometovanja – ističu iz HC-a.

Na naše pitanje znači li to da će se u potpunosti zatvoriti dva spomenuta priključka na “brzu cestu”, od Tamare Đurijanček, HC-ove glasnogovornice, dobili smo slijedeći odgovor:

– Četverotračna prometnica kroz Kaštela ne spada u kategoriju brze ceste, kao što je to primjerice brza cesta Solin-Klis. Načelni plan je da se dokinu ova dva semaforizirana raskrižja, ali da se zbog potreba lokalnog stanovništva ostavi uzdužni priključak udesno s pripadajućim izljevnim i uljevnim tracima.

U sklopu razrade projektnog rješenja svakako će se sagledati i potrebe pješačkih tokova. Postupak nabave usluge projektiranja idejnog rješenja je u tijeku, te će uskoro biti poznat projektant koji će ga izraditi.

Prema njezinim riječima, postojeći bujični propust koji kao pothodnik danas koriste pojedini građani, a većinom djeca, u vlasništvu je “Hrvatskih voda” i djelomično je osposobljen i za pješački promet. A upravo o problemima postojećeg pothodnika koji je zapravo “prolaz” za slijevne vode koji je dograđen za potrebe pješaka, raspravljalo se na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Vojko Bašić/Cropix

Vijećnik Anto Komljen upozorio je na probleme rasvjete u tom prolazu, tvrdeći kako je stalno u mraku, a što zbog sigurnosti i straha stvara probleme djeci koja tim putem idu prema kućama na povratku iz škole ili s treninga.

Upravitelj kaštelanskog Komunalnog pogona Ivan Čagalj kazao je kako je svjestan problema te dodao kako huligani uništavaju sve pred sobom.

– Koliko god mi mijenjali rasvjetna tijela u tom pothodniku, huligani će ih ekspresno razbiti. Kako se boriti s takvim vandalima?

Njima bi se trebali baviti roditelji koji ih, očito je, nisu dobro odgojili. Stavit ćemo novu rasvjetu, ali za koji dan, ona više neće postojati, jer će nestati pod naletom neodgovornih pojedinaca – istaknuo je Čagalj.

izvor: slobodnadalmacija.hr