Početna Kaštela Na projekciji dokumentarnog filma “Plavi kaputić” tražila se stolica više

Na projekciji dokumentarnog filma “Plavi kaputić” tražila se stolica više

122
UDIO

Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara Dobrovoljačko-braniteljska udruga ”Stina pradidova” i Grad Kaštela sinoć su u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću organizirali promociju dokumentarnog filma ”Plavi kaputić”, Jakova Sedlara. U sklopu promocije filma predstavljena je knjiga Ane Batarelo ”100 lica jedno sjećanje”. Na samom početku promocije učenici 0Š ”Kneza Trpimira ” otpjevali su himnu i par prigodnih pjesama. Prije same projekcije minutom šutnje odata je počast svim žrtvama Vukovara, a onda se sa par riječi prisutnima obratio autor filma.
-Drago mi je što smo večeras u dvorcu Vitturi. Na današnjoj promociji radi se o dvije stvari. Jedna je film ”Plavi kaputić” trideset godina poslije. Film je nastao prije nešto više od godinu dana, a riječ je o Željki Jurić, i ne samo o njoj nego i o cijeloj Hrvatskoj. Posebno je važno istaknuti kako je Željka nakon svega što je prošla u životu tj. njena poruka na kraju filma, je da je Hrvatska krasna zemlju koju ona voli i nikad iz nje ne bi otišla. Mislim kako je važno da jedan takav svjedok koji je bio dijete govori o Hrvatskoj na taj način. Druga stvar je knjiga Ane Batarelo ”100 lica jedno sjećanje”. Mislim da je Ana napravila jedan krasan posao, jer mi ne smijemo zaboraviti ljude koji su prošli kroz logore i samo govoriti istinu. Snaga ove knjige je u toj istini koju svjedoče ta lica koja su prošla Vukovar – kazao je Sedlar.
Knjiga je proizašla sasvim slučajno kad je Jakov prepoznao moj talent u fotografiji, te smo krenuli pričati o tome da li bih ja voljela zabilježiti jednom knjigom naše drage logoraše. Ja nisam prošla strahote rata i onako naivno sam rekla da, ali na licu mjesta to je bilo puno teže. Ja sam trebala posjetiti tih 100 lica, poslušati njihove stravične priče, što je mene u jednu ruku i promijenilo. Bit cijele priče je bila da ja dobijem emociju u svojim fotografijama. Zahvalna sam Jakovu što mi je otvorio neki novi svijet, sebi što sam imala hrabrosti pristati na to i napraviti taj korak u nepoznato. Kroz knjigu se stvorilo mnogo ideja te smo odlučili napraviti i film, koji će se zvati ”Ni oprostit ni zaboravit”. To će biti priče naših očeva, imat ćemo iskaze naših očeva, jer nigdje nema zapisa kad su oni točno ušli u logore a kad iz njih izašli – pojasnila je Batarelo.
-Drago mi je što smo mi kao udruga organizirali ovu projekciju. Stina pradidova Kaštela je dobrovoljačka udruga, imamo 18 ogranaka po Dalmaciji i Hrvatskoj. Bavimo se isključivo istinom o Domovinskom ratu. Promoviramo filmove, knjige. Želimo naučiti naše mlade naraštaje što je domovina i kako ju sačuvati, a ovaj film je nešto što svi trebamo pogledati- kazao je predsjednik udruge Ante Komljen.