Početna Kaštela Održano predavanje o prevenciji karcinoma

Održano predavanje o prevenciji karcinoma

108
UDIO

Mjesni odbor Kaštel Štafilića sinoć je u Pastoralnom centru organizirao predavanje o prevenciji karcinoma. Predavanje je održala doktorica Martina Kuzmanić. Ovo je prvo predavanje u nizu u organizaciji Odbora, a isti će i dalje nastaviti sa edukativnim sadržajem. Cilj ovog predavanja je razviti svijest kod građana o preventivnim pregledima. Doktorica Kuzmanić upoznala je sumještane o prevenciji karcinoma dojke, debelog crijeva i prostate. Važno je napomenuti kako je broj oboljelih u porastu nakon pandemije covida.
– Broj karcinoma je u porastu i postaje sve veći javno zdravstveni problem. Najčešći su karcinomi dojke, debelog crijeva i prostate. Naglašavam važnost pregleda, mamografija, analiza stolice na okultno krvarenje i kontrola markera za prostatu. Cilj je da se svaka promjena otkrije u začetku tada je veća mogučnost izlječenja – pojasnila je Kuzmanić.
Edukativna predavanja se nastavljaju i nakon božićnih blagdana te će se tada kontrolirati koliko je blagovalo za ove blagdane, pa će se kontrolirati šećer, tlak i tjelesna masa.