Početna Kaštela Održana 10. sjednica Vijeća: Raspravljalo se o vezovima, prodaji Vinalka, božićnicama

Održana 10. sjednica Vijeća: Raspravljalo se o vezovima, prodaji Vinalka, božićnicama

235
UDIO

Jučer je održana 10. sjednica Gradskog vijeća gdje su Vijećnici na aktualnom satu postavljali pitanja o školstvu, zdravstvu, aglomeraciji, novim vezovima u Kaštel Starom, Ribarnici, Vinalku, te je usvojen proračun za 2023. godinu.

Gradski proračun za 2023. godinu iznosi 221,4 milijuna kuna odnosno 29,4 milijuna eura. Na jučerašnjoj sjednici bilo je 28 točaka.

Mario Banovac iz SDP-a postavio je pitanje o vezovima u Kaštel Starom te istaknuo kako dodjela vezova nije niti zakonska niti ustavna.

  • Zanimaju me imena ljudi iz komisije koji su odlučili o dodjeli vezova. Gdje je zapisnik s tog sastanka, koji mora bit dostupan svima. Ne možemo dodjeljivati vezove ljudima na osnovu adrese, jer to nije ustavno. Očekujem kako će poslati rješenja ljudima koji nisu dobili vezove, te apaliram da se isti žale. U startu je bilo 160 vezova, sad je dodijeljeno 153 veza, gdje je preostalih sedam. Na kraju cijele priče treba javno objaviti tko su vlasnici tih 39 vezova koje su do sad imali u luci – kazao je Banovac.

Osim vezova poteglo se i pitanje o Vinalku gdje je vijećnica Baldić Lukšić izrazila žaljenje ne reagiranjem Grada na pravo prvokupa za kulturno dobro. S njom se složila i Meri Škopljanac koja je istaknula kako je Vinalko jako važno mjesto za sva kulturna događanja te ju je zanimalo hoće li Grad inzistirati na namjeni ako Vinalko završi u privatnim rukama. Na njihova pitanja odgovorio je gradonačelnik Denis Ivanović te objasnio kako su koliko se sjeća imali pravo prvokupa, te će se odmah posavjetovati sa pravnim službama kako bi razmotrili sve mogućnosti. Na upit o vezovima kazao je kako je za iste zadužena Lučka kapetanija te da će sve upite uputiti prema njima. Vijećnicu Baldić Lukšić zanimalo je zašto je zatvorena Ribarnica u Kaštela Starom, na što je dobila odgovor od gradonačelnika kako je Ribarnicu zatvorila Veterinarska inspekcija, a Grad vrši pregovore o otkupu dodatnih prostorija kako bi Ribarnica opet bila u uporabi.

Vijećnik Mario Škopljanac osvrnuo se na nedostatak pedijatra u Kaštelima te se raspravljaju o nedostatku turističke ambulante u jeku sezone. Bilo je tu i pitanja o školstvu, točnije prokišnjavanju  OŠ ”Filip Lukas” i OŠ ”Knez Trpimir”, o poticajima za poljoprivredu, gdje je Mario Serajlić istaknuo kako se jako mala sredstva izdvaja za kaštelanske poljoprivrednike.

Vijećnik Komljen osvrnuo se na nedolazak Strabaga na sjednice te je bio nezadovoljan šahtama koje nisu prošle kontrolu, čak njih 156.

Na Vijeću se raspravljalo i o božićnicama za umirovljenike, nezaposlene te roditelje i udovice poginulih branitelja. Umirovljenicima će se isplaćivati božićnice u iznosu od 200, 150 i 100 kuna. Podjela božićnica umirovljenicima krenut će od 12.do16. prosinca od 8 do 13 sati . Za Kaštel Novi i Štafilić  u prostorijama Lovačkog doma u Novom , u prostorijama Tjelesnih invalida za Kaštel Stari, za Kambelovac i Lukšić u udruzi umirovljenika u Kaštel Kambelovcu, a za Gomilicu i Sućurac u prostorijama mjesnog odbora u Kaštel Sućurcu. Potrebno je predočiti osobnu iskaznicu i zadnji odrezak od mirovine. Sve nezaposlene osobe sa područja Kaštela svoje božićnice uz predočenje osobne iskaznice mogu podignuti u istom periodu u zgradi gradske uprave. Roditelji poginulih branitelja i udovice dobit će božićnice u iznosu od 500 odnosno 700 kuna a iste će biti isplaćene iz gradskog proračuna, kao poklon bon .