Početna Kaštela Obilježena 79. obljetnica od tragične pogibije 97 mještana u savezničkom bombardiranju

Obilježena 79. obljetnica od tragične pogibije 97 mještana u savezničkom bombardiranju

162
UDIO

Krunicom i Svetom Misom u župnoj crkvi Svetog Jurja mučenika u Kaštel Sućurcu, koju je predvodio župnik don Ivan Delić, i paljenjem svijeća pred zvonikom stare župne crkve u ponedjeljak 5. prosinca obilježena je 79. obljetnica od tragične pogibije 97 mještana koji su zajedno sa svećenikom don Antom Rubignonijem živote izgubili prilikom savezničkog bombardiranja u Drugom svjetskom ratu.

Misi zadušnici s procesijom i odrješenjem nazočili su brojni potomci poginulih Sućurana i brojni mještani, dogradonačelnica Grada Kaštela Jadranka Matok Bosančić, članovi Gradskog vijeća, članovi Mjesnog odbora, predstavnici gradskih institucija, društava i udruga, koji su u spomen na sve nevine žrtve nastradale prilikom stravičnog napada 36 savezničkih bombardera, položili vijence i zapalili svijeće na mjestu stradanja.

Na mjestu nekadašnje crkve, koja je tog kobnog dana u 15.05 sati, pred sam početak poslijepodnevne pobožnosti direktnim pogotkom sravnjena sa zemljom, danas se nalazi samo kampanel koji je jedini ostao čitav nakon napada, a na zvoniku se nalazi spomen ploča s imenima poginulih, dok su u povodu 70. obljetnice stradanja obilježeni i temelji stare župne crkve, kao mjesto pijeteta.

U anglo-američkom bombardiranju Kaštel Sućurca 5. prosinca 1943. u 15.05 poslijepodne poginulo je 97 mještana, od kojih njih 65 u crkvi za vrijeme misnog slavlja, zajedno sa svećenikom don Antom Rubignonijem. Kaštel Sućurac je u to vrijeme bio mjesto s oko 2200 stanovnika, a osim brojnih žrtava, pod smrtonosnim teretom savezničkih bombardera B 52 potpuno je razoreno i 38 kuća, dok ih je 50-ak oštećeno. Župna crkva je u naletu bombardera direktnim pogotkom sravnjena sa zemljom, mnogi nevini Sućurani su nastradali, a brojne obitelji ostale su bez svojih najmilijih.

Za vrijeme pobožnosti don Ivan Delić se poimenično prisjetio svih nevinih žrtava stradalih za vrijeme misnog slavlja 5. prosinca 1943., dan uoči blagdana sv. Nikole.

Vjernici su se nakon pobožnosti u župnoj crkvi, uz pjesmu i upaljene svijeće uputili prema kampanelu nekadašnje crkve, na kojemu se nalazi spomen ploča s imenima svih poginulih Sućurana, te su predvođeni sućuračkim župnikom izmolili odrješenje, zapalili svijeće i položili vijence.