Početna Hrvatska Od 1. siječnja 2023. više od 300 medicinskih proizvoda nedostupno hrvatskim pacijentima

Od 1. siječnja 2023. više od 300 medicinskih proizvoda nedostupno hrvatskim pacijentima

332
UDIO
Foto: Pixabay

Kao posljedica neprestanog snižavanja cijena medicinskih i ortopedskih  pomagala, koje je i ovaj tjedan jednostrano proveo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, više od 200.000 pacijenata ostat će bez svojih pomagala od početka sljedeće godine, a zalihe pojedinih proizvoda neće biti dostupne već za tjedan dana, istaknuto je na konferenciji za novinare Koordinacije za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

HUP-ova Koordinacija za medicinske proizvode iznimno je zabrinuta zbog takve odluke HZZO-a jer će nedostupnost proizvoda znatno utjecati na živote mnogih bolesnika i članova njihovih obitelji, a među najugroženijima su bolesnici s teškom inkontinencijom kojima su prijeko potrebne pelene, ulošci, podmetači i slični proizvodi te osobe s invaliditetom koje se koriste ortopedskim pomagalima, primjerice invalidskim kolicima i protezama. Posljedicu takve nerazumne odluke HZZO-a najprije će osjetiti djeca i najveći broj odraslih inkontinentnih osoba, rečeno je na konferenciji za novinare, piše tportal.hr.

HUP-ova Koordinacija je među 300 medicinskih proizvoda izdvojila neke koji neće biti dostupni hrvatskim bolesnicima:

Dječja aktivna kolica

hodalice za djecu

aktivna kolica za odrasle

svi rezervni dijelovi za invalidska kolica

većina protetičkih stopala i koljena

silikonske navlake za bataljak

pelene za odrasle svih dimenzija

pelene za djecu

anatomski ulošci

podloge za inkontinenciju

pojedine vrste obloga za rane.

 

Mnoge udruge bolesnika su također neugodno iznenađene odlukom HZZO-a, a predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina istaknuo je: ‘Inzistiranjem na nepromjenjivosti cijena koje HZZO plaća za ortopedska i druga pomagala ili čak i njihovim snižavanjem, u vremenima kad su poskupljenja i porast životnih troškova građana svakodnevica, pokazuju se potpuna neosjetljivost za društvena događanja i nebriga za dostupnost pomagala onima kojima su potrebna. Takvo ponašanje izazvat će ozbiljnu krizu u dostupnosti pomagala u Hrvatskoj, što će znatno narušiti kvalitetu života svih kojima su potrebna i omogućuju im svakodnevno funkcioniranje’.

 

Prema Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom države potpisnice su dužne osigurati dostupnost kvalitetnih pomagala u sklopu materijalnih mogućnosti i u skladu s napretkom tehnologije, rekla je četverostruka paraolimpijka Ana Sršen i predsjednica Udruge amputiraca Zagreb:

– Razina kvalitete pomagala na listi HZZO-a je na najnižoj razini u EU-u i znatno smo lošiji od zemalja u okružju. U opskrbi protezama prestigle su nas Slovenija, Makedonija i Srbija. Rješenje vidimo u udovoljavanju pojedinačnim potrebama, što je u duhu Konvencije i temeljnih ljudskih prava. Da nisam bila u mogućnosti sama financirati protezu, nikada se ne bih odlučila biti majka’

izvor: dalmacijanews.hr