Početna Kaštela Kaštelanskim osnovcima prijete strujni udari kroz vlažne školske zidove, a milijuni za...

Kaštelanskim osnovcima prijete strujni udari kroz vlažne školske zidove, a milijuni za sanaciju ‘šupljeg‘ krova tek se traže: ‘I Sanader je odbio prijedlog financiranja popravka‘

566
UDIO
Foto: Duje Klarić/Cropix

Obilne kiše koje su tijekom proteklih tjedana neumorno natapale područje srednje Dalmacije uzrok su novih problema u Osnovnoj školi “Prof. Filip Lukas” u Kaštel Starom.

Riječ je o krovu koji već duže vrijeme prokišnjava, te dosadašnje sanacije nisu urodile plodom, pa je sada rukovodstvo škole pred novom dvojbom – hoće li preseliti učenike u sigurnije prostore. Kako neslužbeno doznajemo, ugrožen je dio električnih instalacija po učionicama, kao i prostor u kojem se odvija nastava iz predmeta Informatika, što značajno otežava organizaciju svakodnevnog odgoja i obrazovanja malih Kaštelana.

Naime, gotovo 700 školaraca koji pohađaju ovu osnovnoškolsku ustanovu, nakon zadnjih kiša u učionicama više nisu sigurni. Zbog toga se razmišlja i o privremenom preseljenju dijela osnovaca u nekadašnju zgradu Osnovne škole “Bijaći” u središtu Kaštel Novog, čije prostorije koriste i gimnazijski razred Srednje škole “Braća Radić” iz Nehaja.

Poglavito su ugroženi u specijalizirani kabineti, a njih je šest, uz 16 “klasičnih” učionica razredne i predmetne nastave, gdje je mnoštvo uređaja napajanih strujom. Sada je voda koja s krova “probija” u zidove itekako nagrizla elektroinstalacije.

O svemu su naravno obaviješteni osnivač i vlasnik kaštelanske škole, a to je Županija splitsko-dalmatinska, odnosno njezin Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport koji predvodi pročelnik Tomislav Đonlić:

– Izrada troškovnika je u tijeku. Nakon što se utvrdi koliki je potreban opseg radova i zahvat pristupit će se sanaciji. Za sada ne razmišljamo o promjeni lokacije za izvođenje nastave, a o svemu će škola detaljno izvijestiti roditelje do početka drugog polugodišta.

Naime, školska zgrada pod Kozjakom koja je izgrađena prije pune 42 godine, treba renoviranje, posebno ravnog krova, koji je zadnjih godina u više navrata bio popravljan, no očito ne uspješno. Stoga je na zadnjoj sjednici Županijske skupštine splitsko-dalmatinske, vijećnica iz Kaštela Milija Baldić-Lukšić (Most) upravo tražila novac za radove na osmoljetki u Starome.

– I naravno, nismo ga dobili, jer je prijedlog amandmana na proračun došao iz oporbenih redova i mora se po svaku cijenu odbiti budući da su to tražili “mostovci” – ogorčena je županijska, ali i gradska, kaštelanska vijećnica Baldić-Lukšić čiji je proračunski zahtjev bio da se izdvoji dodatnih 35 tisuća eura za sanaciju školskog krovišta koji prokišnjava za vrijeme kiša što onemogućava odvijanje redovne nastave, kao i izradu plana energetske obnove obrazovne zgrade.

– Žalosti me ponajviše što su prijedlog odbili svi vijećnici vladajućeg HDZ-a, pa i oni koji u Skupštini zastupaju građane Kaštela, a to su Ante Sanader, koji je ujedno i potpredsjednik Sabora, i Jozo Vidić – zamjera kolegama iz regionalnih parlamentarnih klupa vijećnica Baldić-Lukšić što nisu prihvaćanjem amandmana osigurali dodatna sredstva za anuliranje problema kojim se godinama bore djelatnici škole.

Rezultat svega toga kako će učenici morati nastavu pohađati u nekim novim alternativnim prostorima, dok se krov ne dovede u funkciju. Kako neslužbeno doznajemo, procijenjena vrijednost radova iznosi 2,5 milijuna kuna.

Evo što o svemu kaže Nives Vilić, ravnateljica OŠ “Prof. Filip Lukas” koja je na tu dužnost stupila 1. rujna:

– Prva sanacija dijela krova obavljena je 2005. godine iznad učionica razredne nastave, a druga 2016. kada su radovi izvedeni iznad južnog ulaza. Ostale manje popravke na krovu obavljali su naši kućni majstori.

Zbog obilnih kiša u upotrebi nije velika učionica informatike, jedna učionica razredne nastave, dvije učionice predmetne nastave (nastavu kombiniramo u prostoru knjižnice i drugim učionicama, prema slobodnom prostoru), te kabinet psihologa i logopeda koji smo privremeno izmjestili u kabinet matematike i fizike.

Trenutno je u školi 688 učenika, a što se tiče njihova prebacivanja u drugi prostor za sada ne bi iznosila nikakve informacije.

O šteti i novonastaloj situaciji obavijestili smo Grad Kaštela, gradonačelnika Denisa Ivanovića i našeg osnivača, Županiju, odnosno Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport, pročelnika Tomislava Đonlića. U tijeku je priprema troškovnika za postupak javne nabave.

izvor: slobodnadalmacija.hr