Početna Kaštela Dalmatinci će dobiti (pre)skupi spomenik ljubavi, i to bez natječaja, a umjesto...

Dalmatinci će dobiti (pre)skupi spomenik ljubavi, i to bez natječaja, a umjesto kipara izradio ga je slikar

2278
UDIO
Nikola Vilić/Cropix

Znamo kako ljubav može biti razlog prepirke, no da skulptura koja bi trebala slaviti taj osjećaj koji pokreće svijet, može biti razlog prepucavanja, baš i nismo često doživjeli.

No, u Kaštelima se svađaju upravo zbog toga, instalacije koja bi trebala biti oda ljubavi, pod imenom “Sunce ljubavi”! Sada je izrada te skulpture poslala tema prepucavanja između lokalnih umjetnika i gradske vlasti, a sve pod paskom regionalne ustanove.

Jedni prozivaju kako je nemoguće da “jedan kip košta 1,8 milijuna kuna”, žale se jer nije bilo javnog natječaja za izbor umjetnika koji će u sklopu nove luke u Kaštel Starom izraditi spomenik ljubavnom paru, dok s druge strane odgovorni tvrde kako je, naravno, sve – po zakonu.

Grad Kaštela sufinancirao je rekonstrukciju i izgradnju luke u Kaštel Starom osnovnim ugovorom od 14 milijuna kuna, datiranim 5. svibnja 2020. godine. U sklopu tog dokumenta postoji i prvi dodatak u kojem se navodi kako je u luci predviđeno i mjesto za skulpturu, te je Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije, glavni investito projekta, još 8. studenog 2019. godine dala suglasnost za postavljenje skulpture “Sunce ljubavi”.

Grad Kaštela je 14. listopada 2021. dostavio Lučkoj upravi zahtjev za ugovaranje izrade “Sunca” i uz njega ponudu tvrtke “Pomgrad inženjering” za izvedbu u iznosu od 796 tisuća kuna bez PDV-a, odnosno tek nešto manje od milijun kuna s porezom.

U dodatku ugovoru od 6. prosinca 2021. godine, iz lokalne vlasti kako su voljni financirati izradu skulpture autora Miljenka Romića s milijun kuna!

Zatim se 22. travnja 2022. potpisuje još jedan drugi dodatak sporazuma, koji sada obuhvaća podjelu izvedbe projekta u dvije faze. Odnosno, kako saznajemo, prvotna skulptura “Sunce ljubavi” zamišljena je kao prikaz dvoje zaljubljenih (asocijacija na najpoznatiji kaštelanski ljubavni par Miljenka i Dobrilu) koji izranjaju iz mora pod zrakama zalazećeg sunca.

No, instalacija koja bi bila postavljena u moru, stvarala bi probleme pri uplovljavanju brodova u novu luku, pa se pribjeglo drugom rješenju, postavljaju “Sunca” na kopno, na novoizgrađeni mul.

Grad je 6. travnja ove godine dostavio očitovanje županijskoj instituciji u kojem ističu kako su suglasni planirani zahtjev podijeliti u dvije faze.

Prva bi obuhvaćala uređenje zone spomenika (kameno i stakleno opločenje te instalacije svjetlosnog kanala), a druga bi uključivala izradu i montažu same skulpture. Prva faza bi se odmah realizirala preko Lučke uprave uz financiranje Grada, dok će drugu fazu Grad u potpunosti preuzeti na sebe.

Stoga Kaštela za prvu fazu uplaćuju 328 tisuća kuna Lučkoj upravi za plaćanje izvođačke tvrtke “Pomgrad inženjering”. No, rekli bismo, ni to nije sve što se cijene same skulpture tiče, jer prozivke od strane osoba iz umjetničkih krugova navode kako je autoru, što je i legitimno, plaćeno za idejno rješenje 160 tisuća kuna.

Ali ističu oni kako je i dodatno izdvojeno još 300 tisuća kuna, za koje nitko ne zna za što? I eto iznosa od 1,8 milijuna kuna za spomen-obilježje jedne ljubavi.

Stoga je grupa građana 13. prosinca uputila zahtjev za pristup informacijama gradskim službama. Traže konkretne odgovore i podatke u vezi “umjetničkog” ulaganja.

Navode kako se 2022. predvidio trošak od milijun kuna za “Sunce ljubavi”, no u drugoj izmjeni gradskog Programa građenja komunalne infrastrukture trošak se smanjio na 796 tisuća kuna za izvođenje pripremnih radova, i to 15 dana prije Nove godine, a gotovo je nemoguće izvesti radove i postaviti skulpturu u tako kratkom vremenu.

Ističu kako je i u Programu za 2023. planirano utrošiti 116 tisuća eura za izradu i postavljanje, uz dodatak sporazuma s Lučkom upravom za financiranje prve faze uređenja podnožja kipa.

No, žele građani znati, a poglavito struka, zbog čega nigdje nije objavljen natječaj za izradu idejnog rješenja. Zbunjuje ih što je izabrano rješenje za skulpturu, rad akademskog slikara Miljenka Romića, dok očito mogućnost sudjelovanja u realizaciji ovog projekta nisu imali oni koji i rade skulpture, a to su kipari.

Prozivaju kako je u gradskom Planu jednostavne nabave idejno rješenje već odabrano i plaćeno 195 tisuća kuna. Ali i kako natječaja nije ni bilo…

Stoga žele konkretne odgovore kako će ta skulptura, koju plaćaju Kaštelani, uopće izgledati. Tko je bio u povjerenstvu za odabir idejnog rješenja, koliko je rješenja pristiglo na natječaj ako je uopće i proveden, kada je izvršena uplata autoru za idejno rješenje te koliko je do sada potrošeno proračunskog novca na projekt “Sunce ljubavi”?

izvor: slobodnadalmacija.hr