Početna Hrvatska Ključni projekt na cestovnom ulazu u Split ozbiljno je zapeo zbog propasti...

Ključni projekt na cestovnom ulazu u Split ozbiljno je zapeo zbog propasti poduzetnika Debeljaka. Gotovo 25 milijuna eura cijelu godinu je na čekanju, ali bageri neće tako brzo

354
UDIO
Foto: Vojko Bašić/Cropix

Brojni građani Solina, kao i svi vozači koji gravitiraju drugoj točki po frekvenciji prometa u cijeloj Hrvatskoj, izražavaju negodovanje i nezadovoljstvo što se uz veliko raskrižje na solinskoj Širini i dalje mogu vidjeti samo rupe ili hrpe zemlje.

Sve je razrovano, kažu stanovnici, ali bageri se nikako ne mogu pokrenuti u smjeru izgradnje najavljivanog mosta, investicije “Hrvatskih cesta” (HC).

Projekt je to vrijedan 176 milijuna kuna, a posao je dobila samoborska tvrtka “DiV” iza koje stoji Tomislav Debeljak, vlasnik propalog splitskog škvera. Gotovo je prošlo i godinu dana nakon službenog otvaranja gradilišta u nazočnosti ministra prometa Olega Butkovića, odnosno uvođenja u posao spomenute izvođačke tvrtke, a još uvijek se radovi na nadvožnjaku koji bi rasteretio ključnu točku na sjeverozapadnom ulazu u Split, ne naziru.

Na naše pitanje kada bi konkretni radovi na gradilištu mogli početi i što se zapravo nalazi ispod postojeće ceste, iz HC-a smo dobili odgovor kako se, ukratko rečeno, još uvijek radi o arheologiji.

– Zaštitna arheološka istraživanja su u tijeku. S obzirom na nepovoljne vremenske uvjete, očekuje se da bi radovi bili dovršeni najkasnije do kraja ožujka 2023. godine.

Početak radova na projektu ovisi o dovršetku arheoloških istraživanja i statusu izvođača koji pratimo – veli nam Tamara Pajić, iz HC-ova Ureda za odnose s javnošću.

Dakle, ako je suditi prema ovom odgovoru, za informacije o početku stvarne izgradnje javnost će morati pričekati – proljeće. U jednom od ranijih tekstova smo, shodno odgovorima dobivenim od investitora, pisali kako su na tom dijelu Solina tijekom prethodnih istraživanja pronađeni arhitektonski elementi koji pripadaju fortifikacijskom sustavu antičke Salone, te su zbog značaja pronađenih nalaza, naložena daljnja istraživanja prema uputama Konzervatorskog odjela u Splitu i kako potencijalna nalazišta pokrivaju gotovo čitav zahvat nadvožnjaka.

U planu je, inače, prostor premostiti objektom dugim 471 metar između postojećih razmaknutih kolnika kojim će se prelaziti Širina i rijeka Jadro, kako bi se izbjegla “zapinjanja” na postojećim semaforima i stvaranje kolona, kako iz smjera Kaštela, tako i iz smjera Splita i Klisa.

Novi most sa svojim spojevima na postojeću Jadransku magistralu sastojat će se od dva odvojena kolnika sa po dva prometna traka, dok bi raskrižje na Širini zadržalo svoju funkcionalnost. U planu je i njegova rekonstrukcija, a predviđena je i obnova dvaju sadašnjih mostova preko Jadra koji se nalaze na Magistrali.

izvor: slobodnadalmacija.hr