Početna Zanimljivosti Preko Jadrana prelazi centar ciklone

Preko Jadrana prelazi centar ciklone

344
UDIO

Na kraju ovog tjedna bit ćemo točno na polovini klimatološke zime koje do sada nije bilo niti u tragovima. Prvi dio prosinca obilježile su česte i obilne kiše, potom se vrijeme prema kraju prosinca i početkom siječnja stabiliziralo.

Jučer je na vrijeme počela utjecati ciklona čiji će centar u noći s ponedjeljka na utorak preko našeg područja odmicati dalje na jugoistok.

Ova ciklona donosi novu obilnu kišu, a u noći na utorak u planinama i snijeg. Ipak, bit će to snijeg koji će se uglavnom držati viših planina, a prolaskom ciklone tek će malo i prolazno zahladiti.

Bez obzira na to što eventualno pročitali drugdje – zime na našem području sljedećih dana nema!

U ponedjeljak će biti oblačno uz čestu kišu, povremeno i obilnije pljuskove s grmljavinom. Lokalno će pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru tijekom dana, mada postoji mogućnost da dio Dalmacije dobije i preko 100 litara. Ujutro će puhati jako jugo s olujnim udarima. Na otvorenom moru sjevernog Jadrana jugo će okrenuti na lebić potom na jaku tramontanu s olujnim udarima, podno Velebita zapuhat će bura. U Dalmaciji će jugo popodne slabiti i okretati na lebić, navečer i na tramontanu. Minimalne jutarnje temperature većinom od 8 do 15°C, najviše dnevne većinom od 9 do 17°C. Navečer će početi pad temperature zraka.

Utorak donosi i dalje dosta oblaka, ali će oborina biti uglavnom još u noći i dijelu prijepodneva, osim na krajnjem jugu gdje pljuskova može biti i u ranim popodnevnim satima, a na Dinari i Kamešnici i snijega. Drugdje danju prestanak oborina, navečer i djelomično razvedravanje. Puhat će umjerena do jaka tramontana, mjestimice s olujnim udarima, a podno Biokova mogući su orkanski udari u drugom dijelu dana. Osjetno hladnije s najvišim dnevnim temperaturama od 5°C ponegdje u Zagori do 12°C uz obalu i na otocima, no vjetar će pojačavati osjet hladnoće.

U srijedu će se vrijeme prolazno stabilizirati pa će biti djelomično sunčano i suho. Još u noći može biti na udare pojačane tramontane, sasvim će oslabiti tijekom dana. Jutro i osobito večer hladniji, u Zagori je navečer moguć slab mraz. Danju većinom od 7 do 12°C.

U četvrtak ponovno promjenjivije. Već do jutra će se jače naoblačiti, ponegdje uz slabu kišu, iznad 900 metara i snijeg. Ipak, oborine u većini predjela neće biti značajne, a njihove prestanak očekuje se do večeri. Vjetar slab, uglavnom bura. Najviše dnevne temperature većinom od 6 do 12°C.