Početna Zanimljivosti Na što treba paziti pri kupnji stola?

Na što treba paziti pri kupnji stola?

578
UDIO

U kupovini kućnog namještaja ulogu igra mnogo faktora. Iako se svi vodimo različitim smjernicama pri kupovini, ovisno o tome što nam je prioritet, postoje neke stvari koje svakako treba uzeti u obzir. Od različitog tipova namještaja, jedan proizvod ima glavnu ulogu u svakoj prostoriji, a to je stol. 

Stol najčešće zauzima središnji položaj i privlači najviše pažnje. Njime se koristimo u najrazličitije svrhe i stoga treba zadovoljiti različite uvjete. Bez obzira vodite li se primarno cijenom ili kvalitetom, kupovina stola bit će puno lakša uz nekoliko savjeta.

Uzmite prostoriju u obzir 

Sve karakteristike stola primarno ovise o prostoriji za koju je namijenjen. Prioriteti mogu biti različiti ovisno o tome kupujete li blagovaonski stol, radni stol, mali stol za odlaganje stvari i slično. 

U blagovaoni i kuhinji bitniju će ulogu igrati veličina i oblik stola, dok će u izboru stola za radnu sobu najvažnija biti njegova visina. Kod noćnih ormarića ili stolića za odlaganje možete više pažnje obratiti na estetiku i dizajn, nego na funkcionalnost. Dakle, prije nego krenete razmišljati o drugim karakteristikama, odredite za koju kućnu prostoriju kupujete stol.

Izmjerite dimenzije prostora

Prije nego se zaputite u kupovinu stola, izmjerite dimenzije prostora kojim raspolažete. Uzmite u obzir najveću moguću veličinu stola koja dolazi u obzir te se vodite time u kupovini. Svi drugi parametri padaju u vodu ako stol neće stati u prostoriju za koju je namijenjen. 

Pri odabiru blagovaonskog stola morate uzeti u obzir i stolice koje će stajati za njim te ostaviti dovoljno prostora oko njega kako bi ukućani mogli ugodno sjediti. S druge strane, kupujete li stolić za dnevni boravak ili dekorativni stolić, važno je samo da fizički stane u prostor.

Materijal i funkcija

Ovisno o tome za što ćete koristiti stol, razlikuje se i materijal koji ćete odabrati. Vrtni stolovi ili oni koji će stajati na terasi moraju biti od izdržljivog materijala otpornog na vremenske uvjete pa su Vam najbolja opcija kamen, beton ili plastika. 

Kod kućnih stolova možete se voditi estetikom u izboru materijala. Na primjer, za dnevni će boravak najbolje biti izabrati stol od materijala toplih tonova koji čine atmosferu ugodnijom, dok materijal blagovaonskog stola mora biti snažan i izdržljiv budući da se on koristi najviše od svih stolova u kućanstvu.

Lakoća čišćenja

Budući da je stol u prosjeku najkorišteniji komad namještaja, važno je uzeti u obzir lakoću čišćenja pri izboru. Ovo pogotovo vrijedi za kuhinjske stolove po kojima će se kad-tad nešto proliti. Cilj je da stol bude čim lakše čistiti, ali i da se mrlje i prašina ne vide. Na taj način izbjeći ćete svakodnevno čišćenje stola, ali će ono biti lako jednom kad se odlučite na njega.

U ovom faktoru opet dolazimo do ravnoteže između namjene i materijala. Stolove koje često koristite poput kuhinjskog i radnog treba biti lako čistiti, dok je noćne ormariće i stoliće za kavu potrebno rjeđe čistiti pa mogu biti od zahtjevnijih materijala.

Sve u svemu, u odabiru stola važno je obratiti pozornost na funkciju, praktičnost, ali i estetiku.