Početna Kaštela Prvi put u povijesti kaštelanskog vatrogastva među nagrađenima i jedna žena

Prvi put u povijesti kaštelanskog vatrogastva među nagrađenima i jedna žena

1283
UDIO

Povodom Dana grada danas je u gradskoj Vijećnici organiziran prijem za najbolje vatrogasce. Ove godine to su Ivana Borozan iz DVD-a Mladost, ujedno i prva žena sa ovom zasluženom titulom. Tu su Petar Plejić iz DVD-Kaštela i Antonio Markovina,  pripadnik DVD-a Kaštel Gomilica.


– Ono što uvijek ističem i ponavljam o vatrogascima je to da su oni desna ruka ovoga grada, nisu prisutni samo u gašenju požara nego su na raznim intervencijama u službi svih nas. Uvijek su uz grad, uzajamno se podržavamo i poštujemo. Drago mi je da je ovaj put s nama, po prvi put u povijesti jedna žena, te se nadam kako će ubuduće biti više nagrađivanih žena. Ovim putem čestitam svima na nagradama i njihovom trudu i zalaganju – kazao je gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović.
Čestitkama su se pridružile i dogradonačelnica Jadranka Matok Bosančić i pročelnica Antonija Kljaić, te zahvalile na svemu što čine za građane Kaštela.


Na području grada Kaštela u prošloj godini Vatrogasna zajednica imala  je 587 intervencija  sa 2336 vatrogasaca i 785 vatrogasnih vozila. Moramo naglasiti kako su ovo sve dobrovoljna vatrogasna društva, te su Kaštela, jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj, kojeg “drže” dobrovoljni vatrogasci – kazao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Kaštela Darko Maretić.


-Njihov angažman, požrtvovnost i nesebičan dobrovoljni rad su ih doveli do ove nagrade. S druge strane današnji datum bit će upisan zlatnim slovima u povijesti kaštelanskog vatrogastva jer je naša Ivana prva žena koja je primila ovu nagradu. Nadam se, kako će i druge žene slijediti njen primjer, te se još aktivnije angažirati u svojim društvim, rame uz rame sa svojim muškim kolegama – kazao je predsjednik Vatrogasne zajednice Tomislav Vidić.


Ivana Borozan bila je najbolja u kategoriji muških i ženskih vatrogasaca. Od 2015 godine članica je DVD Mladost, vatrogasna časnica, voditeljica djece od 6 do 12 godina. Hrvatska prvakinja u disciplini fire combat i članica natjecateljske ženske ekipe koja je predstavljala  Kaštela i županiju na natjecanju. U prošloj godini imala je 13 intervencija i 43 sata na terenu.


– U vatrogastvu sam od malih nogu, cijela obitelj mi je u vatrogascima pa je bilo logično da i ja slijedim taj put. U svom društvu imam podršku kolega, volim rad s djecom, odlazim na intervencije i prepoznala sam se u tome, to jednostavno volim – kazala je Borozan.


Antonio Markovina od 2011 god.član je Vatrogasnog društva iz Kaštel Gomilice. Aktivno sudjeluje u radu društva, pogotovo u radu s mladima. U prošloj godini sudjelovao je na 37 intervencija i proveo 58 sati na terenu.
– Svako dijete koje dođe u naše društvo sanja o  tome da jednog dana izađe na intervencije te postane profesionalni vatrogasac u službi građana, pa tako i ja – pojasnio je Markovina.


Petar Plejić iz DVD Kaštela je drugu godinu za redom najbolji vatrogasac.Od 2017 god.operativni je član društva, u prošloj godini završio je školu za profesionalnog vatrogasca, a imao je 133 intervencije i 145 sati na terenu.
– Od malena volim vatrogastvo, i čim su mi roditelji dopustili priključio sam se društvu, tu sam i danas, vidio sam da je to za mene i to volim – poručio je Plejić.