Početna Hrvatska Ljetovanje na Jadranu skuplje nego ikad: apartmani skuplji za 30 posto

Ljetovanje na Jadranu skuplje nego ikad: apartmani skuplji za 30 posto

526
UDIO

Iznajmljivači su nakon dvije neizvjesne godine lani konačno odradili kvalitetnu sezonu, a od ove su očekivanja još veća. No, s obzirom na inflaciju i porast troškova, veće će biti i cijene privatnog smještaja i to kako doznaje Nova TV od čelnika strukovnih udruženja oko 30 posto.

Znači, apartman koji je lani u špici sezone bio 60 eura, ove godine će biti oko 80 eura. Pa kada to pomnožimo s 10 dana boravka na Jadranu, samo za smještaj će trebati izdvojiti dvjestotinjak eura više. A gdje je tek izvanpansionska ponuda od koje je već prošle godine domaće goste boljela glava.

– Zadnjih nekoliko godina ljetovali smo u Rovinju i to po minimalno tri tjedna. Noćenje lani u špici sezone bilo nam je stoga 60 eura. Tražila sam ponude od iznajmljivača za ovu godinu i cijene su nenormalne, čak i uz duži ostanak. Od 90 eura na udaljenijoj lokaciji do 140 eura. Vjerojatno ćemo promijeniti destinaciju, ali ni u Dalmaciji nije puno bolje. Pogledala sam Grčku, cijela kuća je u špici sezone 150 eura.

Trend je, kaže, rasta cijena u toj vrsti smještaja i na globalnoj razini za 15 do 25 posto.

Više cijene za sada čini se i nisu utjecale na rezervacije. Štoviše, buking je za sezonu 10 do 15 posto bolji nego lani u ovo vrijeme, a svemu tome idu u prilog i dvije korona godine jer su se ljudi uželjeli putovanja. Svjetski turistički promet će u 2023. rasti za 30 posto, predviđaju stručnjaci, no usprkos tome ipak će ostati ispod pretpandemijske razine.

Ipak, usprkos tome, sezona u Hrvatskoj se kaže već visoko popunila, a dobro ide i predsezona.