Početna Kaštela Projekt aglomeracije privodi se kraju

Projekt aglomeracije privodi se kraju

551
UDIO

U okviru projekta ”Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela-Trogir” postignut je značajan napredak na izgradnji vodoopskrbne i kanalizacijske mreže, te je tim povodom VIK sazvao konferenciju za novinare. Na samoj konferenciji o napretku projekta pričali su direktor Vodovoda i kanalizacije Split, Tomislav Šuta i gradonačelnik Kaštela, Denis Ivanović.
-Aglomeracija obuhvaća područje grada Kaštela, Trogira, Segeta i Okruga, te je naša dužnost izvještavati javnost o njenoj dinamici i provedbi samoga projekta. Ono što možemo kazati je da ovom proteklom periodu, zadnje dvije godine, napravljen veliki iskorak po pitanju same kanalizacijske mreže, te je do sada izgrađeno preko 100 km kanalizacijske mreže i 85 km vodoopskrbne mreže. Time su stvoreni uvjeti za priključenje oko 5000 stanovnika, odnosno 5500 priključaka i nekih 17 000 stanovnika na kanalizacijsku mrežu i 2500 stanovnika na vodoopskrbu. Sto kolektora je spremno, ugovor A1 i A0 na području Kaštela, ispod i iznad D8, je na 90% izvršenosti. Ovim putem želimo apelirati na javnost koja ima mogućnost priključenja da se jave VIK-u te izvrše svoju dužnost u roku godine dana, jer svi građani kojima je omogućen priključak na kanalizacijsku mrežu dužni su u roku godinu dana priključiti jer u protivnom postoji mogućnost kažnjavanja. Imamo delikatne situacije na terenu gdje dio stanovništva, iako im je omogućen priključak na kanalizaciju, otpadne vode ispuštanu na neadekvatan način. U skorije vrijeme će izlaziti vodni redari na teren, te će se takvi slučajevi kažnjavati. Imali smo 2200 zahtjeva, sve smo obradili i najvećem dijelu je omogućeno spajanje na mrežu, ali imamo oko 700 zahtjeva koje smo obradili ali građani se još nisu javili, a bili su dužni u svom dvorištu omogućiti priključak na kanalizaciju. Stoga apeliramo na takve građane da što prije te zahtjeve realiziraju. Ovim putem bih zahvalio svim građanima Kaštela i gradskoj upravi na strpljenu i suradnji, bio je, naravno, i trzavica i protesta, ali ovo je jako veliki projekt koji traži jako puno strpljenja – pojasnio je direktor VIK-a Tomislav Šuta.
Na pitanje novinara hoće li ugovor A1, ispod D8 biti realiziran do početka turističke sezone kako ne bi bilo velikih gužvi, Šuta je pojasnio kako se nada da će taj projekt biti realiziran do početka ljeta ako prođe sve kontrole i nadzore.
Što se tiče ugovora B( Kaštel Lukšić, Radun i Rudine )on prolazi postupak provjere, i nakon tih provjera bile su određene primjedbe koje su uvrštene u projekt te se očekuje da će se do kraja godine izabrati izvođač radova.
-Meni je jako drago da ova priča ide svom kraju, koliko smo čuli od direktora Vodovoda da je realizirano oko 90%projekta, što je i vidljivo na samom terenu. Meni posebno veseli da ćemo imati puno čišću i mirniju sezonu u Kaštelima, bez bagera i kopanja. Pitanja koja postavljate direktoru o roku trajanja radova, ja vam mogu reći da je ugovor do 31.12.2023. Mislim kako ćemo na ljeto imati samo taj tehnički dio radova i spajanje građana na mrežu. Nakon dvije godine, mogu reći da se veliki dio građana Sućurca, Gomilice i Kambelovca spojio na vodoopskrbu, jedan dio čak na kanalizaciju, neki su u fazi spajanja, tako da ovaj projekt, uistinu, ide svom kraju. Jedino još očekujemo ugovor B, te ćemo s njim pokriti cijela Kaštela – kazao je gradonačelnik Ivanović.