Početna Kaštela Prekrasni prizori na 22. Kaštelanskom prazniku cvijeća

Prekrasni prizori na 22. Kaštelanskom prazniku cvijeća

298
UDIO

U Kaštel Novom je danas svečano otvoren 22. Kaštelanski praznik cvijeća ”More i cvit”. U sklopu priprema turističke sezone Turistička zajednica Grada Kaštela, udruge : Lijepa naša Kaštela, Bijaći, Udruga Biblijski vrt i Odgojno-obrazovne ustanove Kaštela, OŠ Ostrog i Botanički vrt, S.Š. Braća Radić, a pod pokroviteljstvom Grada Kaštela i Ministarstva poljoprivrede i šumarstva,organiziraju tradicionalnu akciju ”Lipa su lipa moja Kaštela”.

Akcija se sastoji od skupljanja i odvoza krupnog otpada, podjele letka s pozivom građanima na uređenje svojih vrtova i okućnica, 35. Natjecanja odgojno – obrazovnih ustanova grada Kaštela u uređenju okoliša škole i provođenja edukacije učenika o očuvanju prirode te 31. Natjecanja za najljepši kaštelanski perivoj u kategorijama: najljepši perivoj, okućnica, balkon, stara balatura, okoliš ustanova ili poslovnog objekta. Samo otvorenje Praznika cvijeće počelo je  Cvjetnom povorkom , koja je krenula od ex „Plavog Jadrana“ rivom do Đardina u K. Novom , a sudjelovale su  Kaštelanske mažoretkinje , K7, KUD Zaninović , DV Kaštela (Žižula, Murtilica, Višnjica ) i Dk Škatula.

Na samom početku sve prisutne s par prigodnih riječi pozdravi je gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović.

-Od srca vas sve skupa pozdravljam i drago mi je da ovaj Praznik organiziramo već dvadeset i drugu godinu. Prije svega zahvaljujem svima u organizaciji, odgojnim ustanovama i svima onima koji sudjeluju u ovoj manifestaciji. Posebno pozdravljam naše izlagače te mogu reći kako mi je drago da u sebi kao građani Kaštela imamo probuđenu svijest o zaštiti okoliša i odvajanja otpada, te se zahvaljujem svojim građanima što su ekološki osviješteni te nam želim što više cvijeća a manje smeća- zaključio je Ivanović. Njegovim željama pridružila se direktorica Turističke zajednice Nada Maršić.

– Danas posebno pozdravljam našu djecu bez koje ova manifestacija ne bi bila tako simpatična, zahvaljujem svima na dolasku i sudjelovanju, u svoje ime i ime svojih suradnika. Znamo da su Prazniku cvijeća prethodile akcije ”Lipa su lipa Kaštela”, ”Natjecanje za najljepši perivoj” te smo se puno bavili uređenjem zelenih površina našeg gradu, sve u cilju pripreme za nadolazeću turističku sezonu. Ovim putem posebno zahvaljujem tvrtkama Zeleno i modro te Vlastitom pogonu, jer bez njihovih vrijednih ruku  bi jednostavno bilo nemoguće organizirati ovaj Praznik cvijeća. Pozivam vas da u ova tri dana posjetite naša događanja u sklopu Praznika cvijeća te kupite pokoji cvijet za vaše okućnice – kazala je Maršić.

Prazniku cvijeća prethodilo je 35. EKO NATJECANJE ODGOJNO OBRAZOVNIH USTANOVA i 31. NATJECANJE ZA NAJLJEPŠI KAŠTELANSKI PERIVOJ,BALKON, JAVNU POVRŠINU. Povjerenstvo za ocjenu odgojno obrazovnih ustanova činili su:

 1. Ivan Čagalj – predsjednik /Grad Kaštela
 2. Anamarija Mitrović / SŠ Braća Radić
 3. Danica Tadin / Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva
 4. Anton Žanić / Udruga Biblijski vrt

Povjerenstvo u kategoriji za Najljepši kaštelanski perivoj je u sastavu:

 1. Nada Bilić / TZG Kaštela – predsjednica
 2. Ksenija Danilo / SŠ Braća Radić
 3. Anton Žanić / Udruga Biblijski vrt

Povjerenstvo je pregledalo 11 ustanova u gradu Kaštela: pet osnovnih škola, jednu

srednju (u K. Štafiliću), Centar Mir , Dječji dom Miljenko i Dobrila, 3  Dječja vrtića Kaštela  i 2 vjerska vrtića.

 1. Mjesto i Diploma za – najljepši okoliš vrtić u Kaštelima

Vjerski vrtić Blagovijest , K. Stari

 1. Mjesto i Diploma za uzorno održavanje i uređenje vrta

Dječji vrtić Maginja, K. Sućurac

 1. Mjesto i Diploma za uzorno održavanje vrta , te program eko edukacije sa djecom Dječji vrtić Neven, K. Sućurac , južno od OŠ.

 

U kategoriji škole prvo mjesto osvojila je Osnovna škola Bijaći, drugo mjesto Osnovna škola kneza Mislava, K. Sućurac, a treće OŠ Ostrog, K. Lukšić.

U kategoriji ustanove Diplomu za lijepo održavani vrt ustanove i poticaj za nastavak obnove vrta u Kaštelima dobio je Centar mir i Dom za djecu i mlade Miljenko i Dobrila Kaštel Lukšić.

Diplomu za najljepši kaštelanski perivoj dobila je Vesna Grubač iz Kaštel Sućurca, Branimir Mendeš dobio je Diplomu za bogatstvo biljnih vrsta, a Vlastiti pogon Diplomu za kontinuirano uzorno održavanje i unapređenje javnih zelenih površina grada Kaštela.

Ovogodišnji izlagači na 22. Prazniku cvijeća su :

1.MARIN REMETIN, K.STARI

2.DALMACIJAPLOD d.o.o. – Diego Šarac, K.KAMBELOVAC

3.OPG MILAN FRIŠČIĆ, MALI BUKOVEC

4.VLATKO ŠARIĆ, K. ŠTAFILIĆ

5.ANTE ŠUSTIĆ, K. NOVI

6.MARIJA JERINIĆ, K. NOVI

7.CVJEĆARNA POTOČNICA – Petar Paravija, K. ŠTAFILIĆ

 1. UDRUGA ZA UNAPREĐENJE KULTURE CVIJEĆA VIOLA ODORATA, SPLIT
 2. ROKO SZARVAŠ I DEAN BRALIĆ (cvjećari) X2 ZAHVALNICE (ZA SVAKOG CVJEĆARA)
 3. S.Š BRAĆA RADIĆ, K. ŠTAFILIĆ, NEHAJ
 4. O.Š OSTROG I BOTANIČKI VRT , K. LUKŠIĆ
 5. HRVATSKE ŠUME D.O.O.
 6. OBRTNIČKA ŠKOLA SPLIT
 7. VLASTITI POGON GRADA KAŠTELA
 8. Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo