Početna Kaštela Druga večer Đardina čitanja

Druga večer Đardina čitanja

359
UDIO

Učenici osnovnih škola Bijaći i Filipa Lukasa predstavili su svoje programe čitanja na Đardinu čitanja održanom jučer u OŠ Filipa Lukasa u Kaštel Starom. Čitali su i interpretirali tekstove na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku.

Predstavljanje programa čitanja započelo je s učenicima iz OŠ Bijaći, a najavljivala ih je njihova kolegica Marta Barišić. Stipe Šimera govorio je stihove Marina Luketina Sarajčeva iz pjesme ”Kaštelanski zaliv”, a Mihaela Lemo i Gabriel Grubišić pročitali su potom priču Nataše Jukić ”Biseri prosuti morem” i prisutne odveli u šetnju Kaštelima kroz prošlost i sadašnjost. Za kratki glazbeni predah pobrinula se također učenica ove škole Marijeta Benutić koja je na gitari izvela ”Adagio”. Maja Klarić je na talijanskom jeziku čitala pjesmu ” Amiamo la nostra Terra”. Šime Radunić je pročitao dijelove knjige književnice Nataše Jukić pod naslovom ”Moja zemja nisu lupeži”, a za kraj je Ana Milan pročitala ”Pjesmu o čovjeku i suncu” Dragutina Tadijanovića.

Program čitanja osnovnoškolaca iz Bijaća zaključila je voditeljica Marta Barišić riječima: „Nadamo se da smo vam uspjeli prenijeti poruku o povezanosti čovjeka i prirode i da ćete svi vi koji imate vrt posaditi bar jednu trešnju i pomoći da Kaštelani bolje čuvaju svoju baštinu i svoj okoliš“ – i u ime svoje škole pozdravila sve do idućeg susreta na Đardinu čitanja.

Učenike su pratile i njihove mentorice Zorana Duplančić,  Marina Veić i Marina Kelava.

– Osmislili smo program tematski, birali smo tekstove s porukom o odnosu čovjeka i prirode, htjeli smo prenijeti zanimljivosti o tome kako se nekad živjelo u Kaštelima, od polja mora i čistog zraka i kako toga danas više nema. Zato mi je posebno žao što smo bili spriječeni program izvesti u đardinu, jer bi se naša tematika savršeno uklopila uz more i zelenilo i prolaznike kojima bi čitanje skrenulo pažnju – kazala je Zorana Duplančić iz OŠ Bijaći.

Njihov kolega iz OŠ Filipa Lukasa Mišo Sučević izrazio je zadovoljstvo što se i ove godine unatoč kiši i vremenskim neprilikama na Đardinu čitanja okupio veliki broj ljudi.

„Ovakvi događaji su itekako bitni jer populariziraju čitanje i interes mladih za knjige i lektire, prošlogodišnje izdanje je zabilježilo veliki uspjeh, nadam se da će i ovogodišnje biti uspješno, zanimljivo i korisno za naše učenike, roditelje i sve koji se uključe“, zaključio je Sučević.

Program se nastavio predstavljanjem programa čitanja učenika OŠ Filipa Lukasa pod mentorstvom učiteljice Fani Ševo. Učenici su čitali ulomke iz kriminalističkog romana za djecu ”Tajna ogrlice sa sedam rubina”, autorice Ivane Šajatović. Dijelove spomenutog romana čitali su Karla Smoljo, Lana Grbeša i Toma Pivac, a Antea Žaja i Ivano Perić na engleskom su jeziku govorili činjenice o poznatoj autorici kriminalističkih romana Agathi Christie, dok je za kraj Lea Ljubica pročitala pjesmu ”Dječja molitvica pred spavanje” don Frane Bege. Nastupe svojih školskih kolega najavljivali su Filip Balta, Antea Rogulj i Katarina Morović.

Čitače su pratile članice stručnog ocjenjivačkog povjerenstva Drinka Bedalov, Nataša Jukić i Ana Matijević.

„Koliko god se održava manifestacija koje potiču čitanje i jačaju pisanu riječ i kulturo općenito, premalo je, tako da ne da je ovakvo događanje hvale vrijedno, nego je važno i bitno kako za cijela Kaštela, tako i za svako dijete koje živi u Kaštelima. Fantastično je to što su pozvana djeca iz škola kako osnovnih i srednjih i nadam se da će iz godine u godinu manifestacija rasti, tako da sam sretna, ponosna i imam čast večeras ovdje biti kao članica povjerenstva“, izjavila je članica povjerenstva Nataša Jukić.

Iduće događanje na Đardinu čitanja na programu je u petak, 19. svibnja u 19 sati u Dudanovom parku u Kaštel Kambelovcu, kada će svoje programe čitanja predstaviti učenici OŠ kneza Mislava i OŠ kneza Trpimira.”