Početna Hrvatska Danas počinje državna matura, proširen popis zabranjenih predmeta

Danas počinje državna matura, proširen popis zabranjenih predmeta

141
UDIO
Ilustracija: FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

ISPITIMA iz materinskih jezika nacionalnih manjina danas u 9 sati počinje državna matura, za koju se ove godine prijavilo 30.157 pristupnika, od kojih 15.987 iz strukovnih škola, a 10.826 gimnazijalaca.

Prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ostalih pristupnika je 3344.

Državna matura će se u prvom roku pisati do 28. lipnja, a prvi tjedan ispita otvaraju testovi materinskih jezika nacionalnih manjina – češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog te ispit iz grčkog jezika koji je u 14 sati.

U četvrtak 1. lipnja na redu su eseji iz materinskih jezika nacionalnih manjina, također u 9 sati, a u 14 sati se piše latinski jezik (viša i osnovna razina).

U petak, 2. lipnja, maturanti polažu engleski jezik, a ispit za obje razine počinje u 9 sati.

Hrvatski i matematika na samom kraju

Drugi tjedan polaganja u ponedjeljak, 5. lipnja, otvaraju ispiti obje razine njemačkog jezika u 9 sati, a u 14 sati vjeronauka i etike. U utorak ujutro polaže se biologija, a poslijepodne obje razine španjolskog jezika.

U srijedu, 7. lipnja, na redu je geografija, a poslijepodne obje razine talijanskog.

Ispit iz politike i gospodarstva prvi je na redu treći tjedan mature u ponedjeljak, 12. lipnja, a slijede obje razine francuskog jezika u 14 sati. Idući dan su na redu likovni ujutro i logika poslijepodne, a u srijedu informatika pa povijest.

Psihologija je na rasporedu u četvrtak ujutro, 15. lipnja, a glazbeni popodne, dok je zadnji dan u tom tjednu rezerviran za ispit iz fizike, a potom popodne iz filozofije.

U četvrtom tjednu mature ispiti će se pisati samo u ponedjeljak, 19. lipnja, i to kemija u 9 sati, a sociologija u 14 sati.

U finalnom, petom tjednu polaznici će pisati hrvatski (test i sažetak) u ponedjeljak 26. lipnja u 9 sati, a esej idući dan ujutro. Matura završava u srijedu 28. lipnja ispitima obje razine matematike koji počinju u 9 sati.

Novosti na državnoj maturi

Novost za ovogodišnje pristupnike državne mature je to da ispit iz hrvatskog jezika više nema višu i osnovnu razinu, već će svi maturanti prvi put nakon 13 godina pisati jedinstven ispit.

Osim jedinstvenog ispita, druga se promjena odnosi na pisanje eseja. Polaznici više neće moći predati prazan papir i položiti ispit, već moraju ostvariti minimalan prag prolaznosti na oba dijela ispita kako bi položili hrvatski.

Još jedna od promjena koje su stupile na snagu izmjenama i dopunama Pravilnika o polaganju državne mature je da ako učenici koji na bilo koji način na maturi otkriju svoj identitet, neće biti kažnjeni poništavanjem tog ispita.

Ocjenjivač koji dobije ispit potpisan imenom i prezimenom, ili je na njemu drugi način otkriven identitet, taj će ispit vratiti, a službe koje kontroliraju stavit će naljepnicu na ime i prezime i ispit dati drugom ocjenjivaču.

Nova lista nedopuštenih predmeta

Izmjenama i dopunama pravilnika proširena je lista nedopuštenih predmeta na ispitima državne mature, pa uz mobitel učenici pri pisanju ispita državne mature neće smjeti posjedovati ili koristiti ni pametni sat ni druge prijenosne ili nosive elektroničke, audio i video uređaje.

Precizirana je definicija neprimjerenih sadržaja, što uključuje upisivanje prijetnji, vulgarnih znakova, simbola, izraza i sadržaja u ispitu odnosno ispitnom materijalu ili onih koji diskriminiraju po rasnoj, vjerskoj, etničkoj, rodnoj, spolnoj ili drugoj osnovi.

U slučaju korištenja tehnologije poništit će se svi ispiti, a u slučaju neprimjerenih sadržaja poništava se ispit koji se piše. Učenici neće biti kažnjeni ako na ispitu nacrtaju nešto što nije uvredljivo.

Prema podacima NCVVO-a, najviše pristupnika je ove godine prijavilo fiziku, biologiju te politiku i gospodarstvo, a nakon toga kemiju i informatiku.

Objava rezultata ljetnog roka državne mature bit će 12. srpnja, rok za prigovore je 14. srpanj, a konačna objava rezultata je 19. srpnja.

izvor: index.hr