Početna Hrvatska MONSTRUMI – BORN OR MADE?

MONSTRUMI – BORN OR MADE?

229
UDIO

lokano, nacionalno, globalno

MONSTRUMI – BORN OR MADE

Nakon masovnog ubojstva pretresa se cijelo društvo. Ali nema tog pretresa koji može odgovoriti na pitanje Zašto. Još nitko nije shvatio takve umove. Norveški masovni ubojica Breivik je već desetljeće na stolu za ispitivanje, pa još ništa nisu pronašli, osim njegovih ekstremnih rasističkih stavova.

U glavi kriminalaca

Isto kao što se pitamo jesu li lideri born or made, jesu li umjetnici rezultat genetike ili okoline? Je li mali monstrum iz Beograda rezultat genetskog zapisa, ili napravljen u kućnoj radinosti?

To je vječno pitanje, nature or nurture. Tko je stvorio Frankesteina, obitelj ili društvo? Genetika ili država? Pokušavamo dobiti racionalno objašnjenje za nešto iracionalno. Ne možemo shvatiti jer je prosječnoj ljudskoj psihi to protuprirodno, nezamislivo. Bez obzira na količinu kriminalističkih serija koje smo pogledali. Jednostavno je neprobavljivo. Izaziva čuđenje po tisućiti, milijunti put kad pomislimo na to.

Detekcija je bila nemoguća

U ovom slučaju koji nosi nevjerojatnu titulu najmlađeg povijesnog ubojice u povijesti bilo je gotovo nemoguće detektirati da će dječak napraviti monstruozan čin. Monstrum se zakamuflirao u uzornu obitelj koja pripada višem srednjem sloju, imao odlične ocjene i hrpu izvanškolskih aktivnosti. Izvana je sve bilo zapravo iznadprosječno. Učeniku osnovne škole koji provodi 7 dana praznika u Francuskoj sigurno ništa materijalno nije nedostajalo. Nije se patilo od neke oskudice, što je često okidač u ovim prostorima za kriminalne aktivnosti.

Ili je baš u tome problem. Jer kad nemaš odgovor, onda sve može biti uzrok. Roditelji te mogu zanemarivati i ako te pošalju na sve moguće izvanškolske aktivnosti, samo da ne bi razgovarali s tobom.

A što se događalo iznutra? To nitko ne zna jer se to može uspješno prikrivati. Nije bio vidljivo disfunkcionalan. Ubojica nije i samoubojica, zato ovaj njegov čin podsjeća na neki osobni egzibicionistički čin kojim je htio završiti neko svoj masterpiece.

Posljedice

Ako je čin isplaniran, a u ovom slučaju očigledno jest, počinitelj je morao ukalkulirati posljedice u jednadžbu svog zastrašujućeg djela. I da, izračunao je da ne može biti kažnjeno gonjen. Možda nije računao da ipak može biti cijeli život zatvoren u ustanovu. I sad nitko nema pojma što bi s njim jer se nitko nije susreo s nečim takvim. Osim u Noći vještica.

Potencijalne razine disfuncionalnosti

Razina obitelji

Razina s koje se vrši najveći utjecaj, i obično možemo dobiti sve odgovore. Osim u ovom slučaju. Možda bi se dogodilo isto da su roditelji puno više pričali s dječakom. Možda je njegova psiha već bila izgubljena, možda nije ni mogao razviti superego (savjest). Možda je on jednostavno greška prirode.

Disfunkcionalne obitelji stvaraju ljušture od ljudi. Roditelji tu imaju nevjerojatnu moć pomoći razviti ljude ili ne-ljude, parazite ili produktivne ličnosti, heroje ili zločince. Ali nije baš sve u njihovim rukama. Nekad se dogode anomalije, kao što su kratki spojevi u psihi koje ih pretvore u masovne ubojice.

 

Razina zajednice

Osjećaj neprihvaćenosti u užoj zajednici može biti trigger za gadne zločine; masovni ubojica iz Mladenovca za svoj masakr naveo je razlog “da su ga ljudi ismijavali”. Ali mislim da ovo nije glavni okidač autoru masakra u školi, posebno zato što postoje svjedočenja da je bio prihvaćen.

Razina društva/države

Je li ovakvom događaju pomoglo 12 godina režima i brainwasha Aleksandra Vučića? Osjećaj da živimo u društvu koje nema budućnosti? Ne vjerujem da je 13-godišnjak bio opterećen utjecajem politike na njegov život, iako su sve razine isprepletene.

Globalna razina

Jesmo li deprimirani zbog one razine iznad države, u kakvom svijetu živimo? Ministar obrazovanja Srbije je požurio okriviti globalnu razinu, odnosno zapadne vrijednosti. Globalna razina je jedan dio slagalice u puzzleu. Ali da je to uzrok, počinjavala bi se masovna ubojstva i samoubojstva…

Faktor X

I, vjerojatno razina na kojoj imamo odgovor, a to je osobna razina. Duševna, mentalna, duhovna razina. Nešto se dogodilo u toj psihi, nešto se ozbiljno deformiralo. Genetske predispozicije (dječakov pradjed počinio je pokolj u Crnoj Gori) spojile su se s utjecajem okoline, videoigricama, zanemarivanjem kroz preplavljivanje aktivnostima, okrutnošću vršnjaka, odlaskom u streljanu. Ali ništa od pojedinačnih faktora nije uzrok. Milijuni igraju videoigrice pa su potpuno nenasilni. Sva djeca su izložena nekom pritisku vršnjaka, pa se formiraju kroz takve pritiske za život. Mnoga djeca koja su zlostavljana se ipak uzdignu iznad toga i ne traže alibi. U ovom slučaju najmlađeg masovnog ubojice u povijesti nema objašnjenja, osim nekog teškog poremećaja koji se dogodio u strukturi ličnosti.

Dogodila se savršena oluja, perfect storm. “Savršena oluja” – naziv za rijetku kombinaciju više obično nepovezanih pojava. Puno faktora čini savršenu oluju, ali ništa pojedinačno nije uzrok.

Savršena oluja u najdemonskijem mogućem obliku. Plus pristup oružju.

Dobitna kombinacija za pakao na zemlji.

Katarina Baričić

Profesorica hrvatskog i engleskog, turistički vodič, sudski tumač, predavač na Erasmus seminarima za profesore, te autor na lokalnim portalima Solin live, Dalmatinski list i Kaštela.com