Početna Hrvatska Profili dugovječnih vladara: Od mučitelja životinja do globalne prijetnje

Profili dugovječnih vladara: Od mučitelja životinja do globalne prijetnje

354
UDIO

Lokalno, nacionalno, globalno

PROFILI DUGOVJEČNIH VLADARA 2: VLADIMIR VLADIMIROVIČ

Dokle će da nas voza zli Čarobnjak iz Oza?

Dugovječni vladari samo na papiru su demokrati. Oni su autokrati koji graniče s totalitaristima. U Balaševićevoj pjesmi “Živjeti slobodno”, parafrazirali smo u zemlju Rusiju umjesto Srbije. Ali sve se može odnositi in a Putinovu Rusiju.

Davno ti je vrag zaseo na prag, zemljo Rusijo
Niko živ se ne se
ća tolikih nesreća za jednog vezira
Oko tebe kom
šije podižu bedeme jeda i prezira
E, tog jo
š nije bilo, ludama je milo, a ostale je stid

Dvadeset godina neograničene moći.

Što može poći po zlu?

Baš ništa osim nekoliko ratova, stotine tisuća mrtih i zombifikacija nacije.

Koliko gradova sravnjenih sa zemljom, koliko  otrovanih opozicionara, koliko zatvorenih novinara.

Od mučitelja životinja do dresdenskog špijuna

Priča je zanimljiva – priča o usponu od totalno siromašne pozadine odrastanja u SSSR-u (kojeg sam toliko oplakuje). Od potpuno bezličnog KGB-ovca u gradu nebitnom za Sovjetski Savez (Dresdenu), preko političara u Sankt Petesburgu, pa do najmoćnijeg čovjeka Rusije koji je već 23 godine na vlasti, i jedino što bi mu moglo presuditi je osvajački rat koji je nedavno počeo.

Od navodno četvtog Jelcinovog izbora pa do neprikosnovenog cara koji oligarhe drži na uzici. Od mučitelja životinja pa do otmičara djece, zbog čega je postao lice s tjeralice. Mutirao je u globalnu prijetnju.

Kao što je Hitleru presudila njegova agresija, Miloševiću njegov pokušaj imperijalizm a, Putinu će presuditi Ukrajina.

Možda je baš zbog svoje bezličnosti dogurao do vrha, jer je ostavljao dojam da će s njim biti lako manipulirati. A kad je izabran, više nitko nije mogao poljuljati tu stolicu.

Ako netko postavi neko pitanje o funkcioniranju i pljačkanju države, uvijek je tu priča o Zapadu koji želi uništiti Rusiju. Zapad je vanjski neprijatelj. Alibi koji posluži da u Rusiji možeš raditi što hoćeš.

Tamničari svojih zemalja

Dokle, bre, da nas voza zli čarobnjak iz Oza?
Dokle taj glupi džoker “Ćuti, dobro je”? Ma nije!
I čitav plen da skupe, pa ne mogu da vas kupe
Da vam mladost kao sitan kusur odbroje

Ovdje je Balašević podvukao dobru metaforu, za vrijeme vladara koju državu drži u okovima mladost se odbrojava kao sitan kusur. Kao što je Milošević držao Srbiju u tamnici kad je započeo rat, isto to radi i Putin sa svojim bezumnim imperijalizmom. Uništene generacije (svog naroda, na ne govorimom o napadnutoj državi). A što je sa ruskom mladošću? Zarobljenici u vlastitoj zemlji, taoci jedne klike koja je zapela u zastarjelom mindsetu. Putin, Šojgu, Lavrov, odbrojavaju mladost vlastitog stanovništva kao sitan kusur, dok njihovi sinovi ne idu u rat.

Mladi u Rusiji koji imaju 23 godine, bili su tek rođeni kad je Putin došao na vlast. Ne znaju ni za što drugo.

Al, čim se pomene fantom promene sevnu šlemovi
O, žali bože matore, oni se zatvore čim gazde podviknu, daj
Upiru se deca da rođene očeve od laži odviknu
Šta na kraju bidne? Pa znaš, putnici za Sidnej, ajmo, izlaz taj i taj

Znak da takva država nema perspektive je stalan demografski pad, iseljavanje. Mladi odlaze jer je njihova zemlja zemlje nemogućnosti, a one protiv kojih njihov režim vodi kampanju (“truli zapad”) su zemlje mogućnosti. Na kraju dana, pitanje je koliko će tebi omogućiti zemlja mogućnosti, ili zemlja nemogućnosti. Hoće li tvoja zemlja biti zemlja perspektive za tvoju djecu?

Crne hronike i harmonike, sitan rock & roll
Bajke da na kraju ponajbolji ostaju više ne prolaze, ne, ne
S tamne strane globusa bolje se vidi da najbolji odlaze
Pločnici Toronta, oči boje fronta, lozinka svih nas

Zašto su Rusi siromašni

Zemlja prebogata resursima, tolika količina crnog zlata, sirovina, ruda za izvoz…a trećina Rusa nema WC školjku. Gdje odlazi taj silan novac od resursa?

Ono što te čini bogatim ili siromašnim nisu resursi, već politika. Stalno viđamo bogate zemlje siromašne resursima, i one bogate resursima, ali s niskim BDP-om po stanovniku.

Rusi su siromašni zato što je Putin bogat. Zato što cijeli taj krug oko vlasti besramno pljačka državu, zato su građani siromašni. Evo još jednog Balaševićevog stiha koji opisuje tu situaciju

Mogli su biti giganti…a sve su više migranti.. u svojoj zemlji, na svom tlu.

Ako živiš u državi koja samo cijedi resurse, a mlade šalje u rat ili u inozemstvo, ona umjesto giganata djecu pretvara u migrante. Jer negdje drugdje je bolje, vani je više mogućnosti, tvoja država ti ne daje jer sve troši na održavanje mafijaške države. Možemo samo pokušati zamisliti kakva je to pljačka tisućljeća, kad je Putin svojim oligarsima u zamjenu za slobodu rekao: “50 percent”. 50 posto čitave zarade ide Putinu.

Na šta se priča svodi? Ej, parole o slobodi

Šetači-preletači, slaba potpora
Nije to glava-pismo, ili jesmo ili nismo
Ovo srce bubnja večni tam-tam otpora

Migranti umjesto giganata

Zašto vladari poput Putina imaju toliko simpatizera na “Zapadu”? Onako izvana, možda im se čini romantično imati nekog autokratskog vladara koji lupa šakom o stol, pored ovih zapadnjačkih političara-marioneta. Ali kako bi razmišljali da u vlastitoj zemlji ne mogu napisati ni jedan komentar na društvenim mrežama, jer ih vrebaju tajne službe?

Uvijek postoji neka čežnja prema nečemu drugačijem, ali nitko u realnosti ne bira Rusiju. Osim Edwarda Snowdena, koji nije imao izbora. Baš čudno kako svi kritičari uživaju benefite “trulog Zapada”.

I koji je to argument da je Putin borac protiv globalizma i svjetskog poretka? Možda se bori ubijanjem opozicionara, trovanjem neistomišljenika, gradnjom vile od milijardu dolara u crnom moru?

Kad će se porobljene zemlje osloboditi… tako da možemo pjevati ovu himnu:

Živeti slobodno, svetom se oriti
Oki
ćen perom sokola, za urok protiv okova
Živeti slobodno, pesmom pokoriti
Tvoj steg na svakom gradu je gde ti se neko raduje

 

 

Katarina Baričić

Profesorica hrvatskog i engleskog, turistički vodič, sudski tumač, predavač na Erasmus seminarima za profesore, te autor na lokalnim portalima Solin live, Dalmatinski list i Kaštela.com