Početna Kaštela Krenula naplata vezova i parkinga u luci Kaštel Stari

Krenula naplata vezova i parkinga u luci Kaštel Stari

241
UDIO

Kako smo već pisali na našem portalu Kaštel Stari je prošle godine dobio svoju novu luku, a projekt je obuhvaćao i izgradnju i uređenje morskog dijela luke s novim lukobranom i oko 160 komunalnih vezova. U suradnji sa Lučkom upravom tvrtka Zeleno i modro dobila je koncesiju nad lukom, te je krenula naplata vezova. Prije nekoliko tjedana u samoj luci je ocrtan parking te je počela naplata istog. Slijedom tih događanja poslali smo upit tvrtki Zeleno i modro te prenosimo njihov dopis.
-Zeleno i modro ima potpisane ugovore o asistenciji u lukama i naplati lučkih pristojbi u lukama Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije. Navedeni ugovori se odnose na luke: Kaštel Stari, Kaštel Lukšić, Kaštel Kambelovac, Kaštel Gomilica i Kaštel Sućurac.
U Luci kaštel Stari, na unutarnjem dijelu luke su komunalni vezovi dok je na vanjskom dijelu lukobrana nautički dnevni vez.
Korisnici komunalnog dijela luke su izravno sa lučkom upravom potpisali ugovore o komunalnom vezu dok korisnici nautičkog dijela luke plaćaju pristojbu za vez po nedjeljivom dužnom metru preko svega i nedjeljivom danu boravka plovnog objekta u luci.
S obzirom da je Luka Kaštel Stari luka II. kategorije cijene pristojbe za vez su sljedeće:
Do 10 m = 3 €/m
Od 10,01 do 15 m = 4 €/m
Od 15,01 do 20 m = 5 €/m
Od 20,01 do 30 m = 6 €/m
Preko 30,01 = 7 €/m
Gornje cijene plaćaju svi plovni objekti u punom iznosu bez obzira na odobreni način veza, kao i to jesu li vezani uz obalu ili bokom na drugi plovni objekt ili četverovez. Katamarani plaćaju cijenu po dužnom metru pomnoženu sa 2.
Na naš portal dolazili su upiti o parkingu u spomenutoj luci. Naime, mještani Kaštel Starog koji žive u samom centru mjesta žale se na preskup parkig i nedostatak istog. Pritužbe su dolazile i od strane korisnika pazarića u Kaštel Starom. Mještani se žale kako nema pristupa pazaru, nema dovoljno parkirnih mjesta, te smo upite, također, proslijedili tvrtki Zeleno i modro.

-Što se tiče parkirališta, dijele se na prvu i drugu zonu te parkiralište u Luci Kaštel Stari:Cijene parkiranja su u prvoj zoni 0,5 € u razdoblju od 01.10. do 31.12. i od 01.01. do 31.05. i 1 € u razdoblju od 01.06. do 30.09.U drugoj zoni cijena parkiranja je 0,5 € cijelu godinu.
S obzirom da smo do početka ove godine na cijelom području Kaštela imali samo jednu zonu a cijena parkiranja je bila 4 kn, u drugoj zoni je cijena parkiranja pojeftinila a u prvoj zoni je devet mjeseci jeftinija cijena parkiranja dok je za tri sezonska mjeseca cijena 1 €.
Parkiralište u luci Kaštel Stari nije u sustavu javnih gradskih parkirališta već je to posebna zona na lučkom području sa posebnom cijenom od 2 €. Cijene parkiranja u Kaštelima su manje nego u ostalim turističkim središtima na našoj obali.Na svim parkiralištima je prvih 15 minuta gratis parkiranje.Godišnja pretplata na parkiranje, odnosno povlaštena godišnja parkirališna karta u iznosu od 125,00 € omogućava korisnicima parkiranje na području svih javnih gradskih parkirališta u Kaštelima po cijeni koja je višestruko manja od stvarne cijene parkiranja.Povlaštena parkirališna karta ne uključuje rezervirano parkirno mjesto- pojasnio je direktor tvrtke Zelno i modro Alen Lučić.
Upite o parkingu za mještane Kaštel Starom smo uputili i na Grad Kaštela, te smo dobili odgovor kako se mještani stare gradske jezgre mogu parkirati na parking južno od Valovog igrališta.