Početna Hrvatska Vakula prognozira: evo kakvo nas vrijeme očekuje sljedećih dana

Vakula prognozira: evo kakvo nas vrijeme očekuje sljedećih dana

255
UDIO
Foto: DalmacijaNews

Ljeto se nastavlja ove godine već ustaljenim ritmom pa će i dalje, vrlo vjerojatno, dulja suha i stabilna razdoblja postojati samo na srednjem i južnom Jadranu, dok će u sjevernijim krajevima biti znatno promjenjivije, uz prilično varijabilnu temperaturu zraka. Sljedeća jutra, primjerice, u većini Hrvatske bit će najsvježija ovoga srpnja.

Podjednako za srpanj u četvrtak bit će prilično svježe i u središnjoj Hrvatskoj, uz također mjestimičnu kratkotrajnu maglu pa vedrinu koju će ponegdje prolazno “ukrašavati” mala do umjerena naoblaka, a neki će osjetiti i slab do umjeren jugozapadnjak.

Vjetrovitije će još u noći i ujutro biti u višem gorju te posebice na sjevernom Jadranu, gdje olujni udari bure i tramontane mogu remetiti normalno prometovanje. No, već prijepodne će oslabjeti, a poslijepodne će mjestimice zapuhati jugo. Uz umjeren dnevni razvoj oblaka u gorju te sunčani Jadran temperatura zraka ujutro će biti od 8 do 12 °C, uz more od 15 do 19 °C, a poslijepodne 26, 27 °C, u gorju od 20 do 23 °C.

Unatoč sunčanom, čak većinom vedrom vremenu, vrućina će izostati i gotovo posvuda na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. Ponegdje i nakon više od 3 tjedna. Ni noć neće posvuda biti topla, ali bit će vjetrovita. Umjerena, često i jaka bura i tramontana oslabjet će tek sutra navečer.

Sljedećih dana toplije, za vikend gotovo posvuda opet i vruće, ali jutra će biti svježa, u unutrašnjosti ponegdje i maglovita, osobito u petak. Vjerojatnost lokalnih pljuskova s grmljavinom u subotu se povećava u gorju i unutrašnjosti Istre, a u nedjelju ne samo gotovo diljem kopnenog područja nego i na sjevernom Jadranu, gdje se sasvim stabilno vrijeme ne može jamčiti ni u subotu. No, prema jugu će se nastaviti od četvrtkanovi niz sunčanih dana, koji će ponovno sve češće biti i vrući, za vikend i s posvuda toplim noćima, uz ponegdje umjeren zmorac, u nedjelju vjerojatno prevladavajuće jugo., javlja HRT