Početna Hrvatska Ove subote dućani i shopping centri ne rade!

Ove subote dućani i shopping centri ne rade!

558
UDIO
Foto: Ilustracija/Pixabay

Ove subote, usred turističke sezone, dućani i šoping-centri ne smiju raditi.

Naime, u subotu je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a po novom Zakonu o trgovini, kojim je zabranjen rad nedjeljom, sada je trgovinama zabranjen rad blagdanima. To znači da ni u turističkim središtima na Jadranu neće smjeti raditi trgovine, koje su mogle raditi posljednje četiri nedjelje, otkad je novi zakon stupio na snagu, jer trgovci imaju opciju 16 radnih nedjelja pa su, logično, gotovo svi na moru odlučili raditi. – prenosi Index.

Zabrana rada trgovinama na blagdane odnosi se i na pekarnice i tržnice

– Prodajni objekti zatvoreni su u dane blagdana. Vlada Republike Hrvatske može odlukom odrediti prodajne objekte koji su dužni raditi u dane blagdana u Republici Hrvatskoj sukladno zakonu kojim se uređuju blagdani, spomendani i neradni dani u Republici Hrvatskoj – stoji u zakonu.

Zabrana rada blagdanima odnosi se i na pekarnice, ali i na tržnice.

Iznimke su samo dućani na kolodvorima, na benzinskima, u kampovima…

 

Na dane praznika, a takav dan će nakon Dana pobjede opet pasti u utorak, 15. kolovoza, kada je blagdan Velike Gospe, smiju raditi samo prodavaonice koje se nalaze u sklopu željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih luka, morskih luka, trajekata i zrakoplova, kao i one na benzinskim postajama, u bolnicama, u hotelima, u kulturnim i vjerskim ustanovama, nautičkim marinama, kampovima i OPG-ovima te zaštićenim područjima prirode.

U srcu turističke sezone dva dana uopće neće raditi trgovine, a Plenković tvrdio da je zakon uzimao u obzir to što smo turistička zemlja

Ovakva odredba u zakonu koji je donijela HDZ-ova vlada znači da dva dana u srcu turističke sezone dućani, pekarnice, tržnice i šoping-centri neće raditi. Podsjetimo i da je premijer Andrej Plenković u više navrata tvrdio kako ovakav Zakon o trgovini vodi računa o činjenici da je Hrvatska turistička zemlja.

U nedjelju, za razliku od subote, trgovine će moći raditi ako su ovu nedjelju odabrale kao radnu.