Početna Hrvatska GOSPODARI ŽIVOTA I SMRTI

GOSPODARI ŽIVOTA I SMRTI

416
UDIO

Lokalno, nacionalno, globalno

GOSPODARI ŽIVOTA I SMRTI

Tko vam daje pravo da rušite brane, prijetite apokalipsom, otimate djecu, poplavljujete ljudima kuće, izgladnjujete siromašne zemlje Trećeg svijeta?

Oni sami sebi daju to pravo. Oni, kremaljska ekipa, su gospodari života i smrtI.

Gospodari života i smrti su gospodari rata. Gospodari laži i manipulacije, Putin i oni iza njega koji se boje da ne izgube svoj život – Zaharova, Lavrov, Šojgu, Medvedev. Jer u Rusiji je ovih dana jako lako izgubiti život, posebno ako si milijarder.

500 dana i 70 milijardi

Ukrajina je vijest već 18 mjeseci, ali u današnjoj potrebi za senzacijama, to je već stara vijest. Što se događa na liniji fronte? Rusi drže svoje položaje, a Ukrajinci su službeno u protuofenzivi. Preko 500 dana hard core rata, 70 milijardi vojne pomoći, svakodnevno ritualno žrtvovanje i prijetnje nuklearnom apokalipsom…

Ne treba dopustiti da nastane zamor senzacijom rata, bar ovakvog osvajačkog rata 2023. godine.

Već nakon tjedan dana rata bilo je jasno da  je Putin  samo još jedan veliki povijesni gubitnik. U ovoj igri ide do kraja, ako ničeg drugog, onda svog života. Dok je živ, njegov bijedni život povlači u smrt tisuće drugih. Ali njega njegova pozicija čini gospodarom života i smrti. Prvenstveno gospodarom smrti.

Bescjenje ruskih života

Rat se nastavlja samo zato da bi Putin ostao na životu. A život svih ostalih Rusa je potpuno bezvrijedan. Posebno onih poslanih u klaonicu. One koji se usude izraziti svoje  blago kritičko mišljenje, komentarom, crtežom, ili pokretom, režim nemilosrdno guta i baca u tamnicu. Najveća država na svijetu postala je tamnica za svoje ljude, zatvor iz kojeg žele van. Ali ne smiju to reći naglas, bar dok su unutra.

Rat ne može završiti, ali ne može se ni nastaviti. Samo je jedan ulog u ratu – život jednog sedamdesetogodišnjaka, koji je gospodar života i smrti. Osobe koja je sama postala državom. Koja je poistovjetila sebe s Rusijom. Ako on izgubi rat, izgubila je Rusija, i zbog te logičke premise cijelu zemlju drži u šaci.

 

Dimitrij Medvedev, glasač apokalipse

Imperij koji gubi je ranjena zvijer, a ranjena životinja se ponaša iracionalno. Dimitrij Medvedev se vjerojatno bori za to da sam ne bude defenestriran. Zapaljiva retorika je način borbe protiv vlastite likvidacije. Ali u svom suludom načinu ophođenja (koji je zapravo očaj za preživljavanjem) Lavrov i Medvedev postali su groteskni stand-up komičari. Mislim da su iznutra zapravo očajni jer su svjesni da je njihov pad na čekanju.

Trajanje rata je samo odgađanje Putinove smrti. Ono što je zastrašujuće je koliko tinejdžera mora umrijeti dok čekamo da biologija napravi svoje u slučaju osumljičenika za ratne zločine, gospodara života i smrti.

Sve zbog oholosti, narcisoidnosti i kompleksa velike povijesne ličnosti.

Ti kompleksi, toksična moć koju su dobili da upravljaju milijunima života, na kraju je i koštala milijune života.

Egzekutor Rusije

Jedna stvar je kad je djelovanje paranoidnog narcisa ograničeno na obitelj i užu okolinu. Ali nešto je posve drugo kad oni imaju globalni utjecaj. Nije teško predvjeti da će kompleks velike Rusije dovesti Rusiju do trećeg velikog pada u sto godina. A to urušavanje je počelo 24. veljače 2022. Počela je implozija ogromne zemlje. I što kad Navaljni dobije još 19 godina, hoće li to popraviti podršku ratu u Rusiji?  Hoće li još 50, 100 tisuća mobiliziranih jadnika promijeniti stanje na frontu?

O tome će odlučiti gospodari smrti.

 

Katarina Baričić