Početna Kaštela Potpisan ugovor za tunel Kozjak, gradit će ga Kinezi koji su gradili...

Potpisan ugovor za tunel Kozjak, gradit će ga Kinezi koji su gradili Pelješki most

179
UDIO
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

PREDSTAVNICI Hrvatskih cesta i kineske tvrtke China Road and Bridge Corporation potpisali su jučer u Splitu ugovor za projekt spojne ceste čvor Vučevica na autocesti A1 – čvor na državnoj cesti DC8, koji uključuje i izgradnju tunela Kozjak, a ugovor je vrijedan 74.6 milijuna eura (bez PDV-a).

Ponuda kineske kompanije, koja je gradila i Pelješki most, odabrana je kao ekonomski najpovoljnija na javnom natječaju za izgradnju spojne ceste Vučevica, čija je ukupna dužina 6.85 kilometara, što obuhvaća tunel Kozjak, dug 2.5 kilometra, i cestu prema Jadranskoj magistrali dugu oko 4.3 kilometra. Radovi na izgradnji tunela Kozjak trebali bi početi za nekoliko mjeseci, a rok za izgradnju je 36 mjeseci.

Stigao i Plenković, rekao da je danas velik dan za Split i županiju

Ugovor su potpisali direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić i direktor China Road and Bridge Corporation za srednju i istočnu Europu Yang Dong, a na potpisivanju je bio i premijer Andrej Plenković, koji je istaknuo značaj poslovne suradnje i povjerenja dviju kompanija.

“Danas je velik dan za Grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju jer će projektom od čvora Vučevica, uključujući i tunel Kozjak, stvoriti druga žila kucavica koja će omogućiti jednostavniji promet i ulazak i izlazak iz Splita te spoj s autocestom”, rekao je premijer. Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić istaknuo je kako se radi o tehnički vrlo složenom projektu.

“Gradit će se tunel dug 2525 metara te tri nadvožnjaka, jedan cestovni prolaz i dva vijadukta”, rekao je Škorić, dodavši kako se kineska kompanija dokazala i u izgradnji Pelješkog mosta i stekla povjerenja za gradnju tunela Kozjak.

Kinezi: Pokazat ćemo profesionalnost i odgovornost

Direktor China Road and Bridge Corporation za srednju i istočnu Europu Yang Dong izrazio je zadovoljstvo što su hrvatska vlada i Hrvatske ceste odlučile dati povjerenje toj kineskoj kompaniji i u izgradnji tunela Kozjak.

“Kao i na Pelješkom mostu, i ovdje ćemo pokazati našu profesionalnost i odgovornost”, poručio je Dong.