Početna Kaštela Potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava: 260 tisuća eura za poduzetnike i...

Potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava: 260 tisuća eura za poduzetnike i poljoprivrednike!

225
UDIO

Grad Kaštela je 13. rujna 2023. godine raspisao Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih potpora iz Programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na  području Grada Kaštela za 2023. godinu. Isti dan raspisan je i Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu potpora iz programa potpora poljoprivredi na području grada Kaštela za 2023. godinu u vrijednosti od 61 tisuću eura.

U Gradskoj upravi Grada Kaštela danas su potpisani ugovori s kaštelanskim poduzetnicima i poljoprivrednicima koji su putem Javnih poziva za dodjelu potpora ostvarili pravo na namjenska, bespovratna novčana sredstva, a potpisivanju istih nazočili su gradonačelnik Denis Ivanović i Marija Vučica, pročelnica Upravnog odjela za gospodarski razvoj i fondove Europske unije.

Gradonačelnik Ivanović istaknuo je zadovoljstvo velikim interesom poduzetnika za prijavu na ovaj Javni poziv koji se ponavlja četvrtu godinu te kazao: Siguran sam da će ova bespovratna sredstva biti iskorištena na najbolji mogući način, da ćete ih uložiti u razvoj vašeg poslovanja te da će to, u konačnici, biti na dobrobit čitavog našeg društva jer ste vi nositelji velikog dijela gospodarstva u Kaštelima. Na ovaj način se trudimo barem djelomično vratiti našim poduzetnicima ono što oni ulažu u razvoj našeg grada. Svima želim uspjeh u daljnjem poslovanju!

Maša Vitali Džodan, vlasnica VITALY SYSTEMS j.d.o.o.,  zahvalila se te je kazala kako će ostvarenim sredstvima nabaviti informatičku i drugu opremu potrebnu za obavljanje programske djelatnosti.

Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava u ovom Javnom pozivu iznosila je 200 tisuća eura podijeljenih u dvije mjere

Mjera 1: Potpore za konkurentnost  i održivost poslovanja za koju je izdvojeno 167.600,00 eura za ukupno 123 projekta te

Mjera 2: Poduzetnici početnici gdje su sredstva u iznosu od 32.400,00 eura raspodijeljena na ukupno 15 projekata.

Potpore poljoprivrednicima

Kada je riječ o potporama poljoprivredi koja ove godine iznosi 61 tisuću eura, vlasnici OPG-ova, SOPG-a, trgovačkih društava, obrta i zadruga mogli su ostvariti potporu za pokriće dijela troškova ulaganja u plastenike, staklenike i protugradne mreže, nabavku i održavanje mehanizacije i opreme, ulaganje u sustave navodnjavanja i ulaganje u pripremu poljoprivrednog zemljišta.

Na značenje ovakvih potpora za poljoprivrednike osvrnuo se Vlado Perišin, vlasnik OPG-a.

– Više puta sam aplicirao na prijave za potpore Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske no bezuspješno jer poljoprivrednici s ovog područja ne udovoljavaju uvjetima Ministarstva. Hvala Gradu Kaštela što je prepoznao potrebu za istima te nam ovim putem omogućio lakše poslovanje, a  ostvarenim poticajem planiram uložiti u pripremu poljoprivrednog zemljišta.

Pravo na potporu ostvarilo je 138 poduzetnika te 28 vlasnika samoopskrbnog poljoprivrednog gospodarstva, obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, trgovačkog društva ili obrta s područja grada Kaštela.