Početna Kaštela Dan GKK: predstavljanje romana Vezir i snijeg i pjesme Timbar kneza Trpimira

Dan GKK: predstavljanje romana Vezir i snijeg i pjesme Timbar kneza Trpimira

139
UDIO

Povodom Dana Gradske knjižnice Kaštela u subotu 9. prosinca u 18 sati u Nadbiskupovom kaštelu u Kaštel Sućurcu održat će se predstavljanje romana Vezir i snijeg i uglazbljene pjesme Timbar kneza Trpimira.

Roman Vezir i snijeg pobjednik je Književnog natječaja Gradske knjižnice Kaštela Natječaj za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman Knez Trpimir koji je Gradska knjižnica Kaštela ove godine raspisala po šesti put radi poticanja književnog stvaralaštva na temu hrvatske povijesti, s naglaskom na povijesne teme s područja Kaštelanskog zaljeva. Rukopis je na Natječaj stigao pod zaporkom Herodot.

Pjesma Timbar kneza Trpimira (Pod Kozjakon škrinja) pobijedila je na Literarno-likovnom natječaju GKK Kaštelanske štorije, a tekst i glazbu za pjesmu napisao je Nikša Krpetić. Pjesmu će izvesti Pučki pivači župe sv. Jurja mučenika iz Kaštel Sućurca.

Autoru romana Vezir i snijeg bit će dodijeljena novčana nagrada u iznosu od 1322,55 € (10 000,00 kuna), a roman će biti objavljen u nakladničkoj kući Naklada Bošković u sunakladništvu s Gradskom knjižnicom Kaštela. Pokrovitelj nagrade je Grad Kaštela. Pokrovitelji Književnog natječaja Knez Trpimir za 2023. su Grad Kaštela, Splitsko-dalmatinska županija i Ministarstvo kulture i medija RH.

Odluku o najboljem rukopisu donijelo je Povjerenstvo u čijem su sastavu: Nevenka Nekić, književnica, publicistica, povjesničarka i slikarica; Đuro Vidmarović, književnik, publicist, književni i likovni kritičar, prevoditelj, povjesničar i diplomat i Hrvoje Hitrec, književnik, romanopisac, dramski pisac, filmski i televizijski scenarist.

Gradska knjižnica Kaštela Književni natječaj Knez Trpimir pokrenula je i iz razloga što se upravo u Kaštelima, kolijevci hrvatske državnosti i kolijevci hrvatske povijesti čuva prijepis Trpimirove darovnice iz 852. godine (rodni list hrvatske državnosti), u kojoj se po prvi put spominje ime HRVAT.

Radujemo se Vašem dolasku.