Početna Hrvatska Dolini Neretve prijeti invazivna vrsta, jedna od najgorih na svijetu

Dolini Neretve prijeti invazivna vrsta, jedna od najgorih na svijetu

137
UDIO
Screenshot: HRT

NOVA invazivna vrsta prijeti delti Neretve, a riječ je o štitastoj dagnji ili raznolikoj trokutnjači, uočenoj na obali rijeke. Radi se o školjkašu podrijetlom iz Crnog mora za kojeg se smatra da može ozbiljno naštetiti ekosustavu, izvještava HRT.

Na popisu je 100 najgorih svjetskih invazivnih vrsta. Pretpostavlja se da je ptica mogla donijeti ličinku ovog školjkaša do Neretve. Brzo se razmnožava i raste do 5 centimetara te može napraviti veliku štetu ribama. Također, ljudi mogu imati materijalnu štetu zbog ove invazivne vrste.

“Pričvršćuje se za čvrste podloge, za cijevi, začepljuje cijevi. Osim toga, ako gledamo ekološki, ona zapravo izaziva poprilično veliki poremećaj u ekosustavu jer mijenja staništa. Zauzima prostore nekih drugih vrsta, prerasta ih”, rekla je za HRT Ana Bratoš Cetinić, biologinja s Odjela za primijenjenu biologiju dubrovačkog Sveučilišta.

Obrana od širenja školjkaša

Raznolika trokutnjača hrani se filtriranjem planktona i organskih čestica. Širi se preko balastnih voda koje ispuštaju brodovi. Dosad je uočena na području Vranskog jezera i kontinentalne Hrvatske, ali se nije uspjela zadržati. Uvjeti staništa ovisit će o tome hoće li se uspjeti zadržati u Neretvi.

“Dotok je slane vode iz mora, što je, nažalost, nezgodno za poljoprivredu, za poljoprivredno zemljište, ali ovoj vrsti bi moglo regulirati brzinu njezinog širenja. I populacija autohtonih ptica, ukoliko su neometane i dovoljno velike, mogle bi poslužiti kao neka vrsta prirodne obrane od prekomjernog širenja ovog školjkaša”, govori malakolog Petar Crnčan iz Prirodoslovnog muzeja u Zagrebu.

Uočeni primjerak star je od dvije do dvije i pol godine i trenutačno je jedini živući u jadranskom slivu. “Predstoji otkriti na kolikom je ukupnom području ona rasprostranjena te kakav će dalje biti trend njenog širenja”, kaže Crnčan.

Na neretvanskom području raste broj invazivnih vrsta

Raste popis invazivnih vrsta na neretvanskom području. Plavi rak se godinama kreće morskim staništem, a riječne rakovice okupirao je raznolisni krocanj. Zbog svega toga je zabrinuto domaće stanovništvo.

“Što je sljedeće, stvarno ne znam, ali nešto nije dobro. Sigurno nije dobro i vidi se po svemu, klima se definitivno promijenila. Koliko će to utjecati ovdje u Neretvi, ne znam, ali sigurno nije dobro”, komentirao je za HRT Stanko Salacan iz Opuzena.

Ribolovcima se savjetuje da, ako uoče pričvršćene jedinke na svojoj opremi, pripaze da ne bi školjke prenijeli u drugo stanište. Ako to učine, mogao bi se stvoriti vrlo negativan utjecaj na lokalnu faunu.