Početna Kaštela Vulin o kaštelanskim četnicima!?

Vulin o kaštelanskim četnicima!?

200
UDIO

Foto: Jure Miskovic/CropixAleksandar Vulin, zagovornik “srpskog sveta” te bivši ministar srpske vlade i šef Bezbednosno-informativne agencije, kojeg je SAD nedavno natjerao da podnese ostavku, jutros je na TV-u Pink sve Hrvate proglasio ustašama. U gotovo polusatnom TV vrijeđanju svega i svačega, Vulin je isticao da je Njemačka ustašama dva puta dala državu.

Voditeljski par Dea Đurđević i Predrag Sarapa zamolio je Vulina da u emisiji “Novo jutro” komentira izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Gorana Grlića Radmana, koji je srbijanskog predsjednika Vučića opisao kao trabanta i satelita Rusije.

– Nije to izjava Radmana, niti je Hrvatska ikada bila samostalna u svojoj vanjskoj, pa ni unutarnjoj politici – rekao je Vulin i objasnio: – Njemačka im je rekla da to kažu ili su barem mislili da bi Njemačka voljela da to kažu. Hrvatska sebe doživljava kao regionalnu silu i ona misli da je zadužena za Balkan, da je ona ovdje nekome šef i da je ona ta koja treba Srbiji da kaže kako se treba ponašati, bez obzira što je Srbija veća, a sada već i uspješnija zemlja od nje; da to kaže Bosni i Hercegovini i svima ostalima; pokušavaju da to kažu i Slovencima iako su (obje zemlje, op. a.) članice NATO-a i EU-a. Hrvatska misli da je ona kapo. Ona voli logore. Njima se sviđa ideja logora. I vole da su upravnici logora. Ali nisu. Ja znam da bi oni to voljeli. Uostalom, ‘41. su dobili NDH od Njemačke, ‘91. su dobili NDH od Njemačke, tako da bi oni i sada htjeli da nastave tu svoju politiku…

– Pjevali su Danke Deutschland – dobacio je Predrag Sarapa.

 

– Pjevaju oni to uvijek – nastavio je Vulin. – Znate što, kad mi nađete grad koji je iskrenije i srdačnije dočekao Hitlerovu vojsku od Zagreba, ja ću vam reći da je Hrvatska najbolja zemlja na svijetu. Nitko nije bio sretniji kad je vidio Nijemce u svojoj zemlji. Znate, mi Srbi smo 7. prosinca 1914. donijeli Nišku deklaraciju gdje smo rekli da je jedan od ciljeva rata; naše borbe….

– ujedinjenje južnih Slavena – ubacio se voditelj, ali je Vulin to tumačio drukčije…

– … oslobađanje porobljene braće. Mi smo bili uvjereni da su Hrvati porobljeni u Austro-Ugarskoj, kao što smo bili uvjereni da su bili porobljeni u NDH, a oni su bili slobodni samo onda kada su bili pod Nijemcima. Četrdeset prve NDH, devedeset prve NDH; naravno da je sve to ista politika. Mi se Hrvatske ne bojimo, uostalom s Hrvatskom se ne treba nešto posebno raspravljati, to je na nivou politike, a ako imamo nešto – idemo u NATO pakt, idemo do Njemačke, Sjedinjenih Država, idemo do zemalja koje nešto odlučuju. Hrvatska ne odlučuje ni o sebi.

– Radman kaže da (Vučić, op. a.) “treba odlučiti na kojoj stolici želi sjediti”. Zašto mi trebamo sjediti na nečijoj stolici? Zašto ne sjedimo na srpskoj – pitala je voditeljica, niti jednog trenutka ne propitujući Vulinove izljeve nacionalne mržnje.

– Pa mi i sjedimo na srpskoj. Kako oni da razumiju zašto mi ne uvodimo sankcije Rusiji? Prvo ne razumiju da zemlja kao Srbija može imati hrabrost da ima predsjednika kao što je Aleksandar Vučić koji kaže “neću uvesti sankcije Rusiji i točka”. Zato što je to pogrešno za našu istoriju, našu budućnost i našu ekonomiju. Pa kad je Hrvatska uvela sankcije Rusiji, ovi nisu uspjeli da je nađu na mapi. Ne znaju što je to. To je kao kad je Albanija uvela sankcije Rusiji, pa su rekli – to je šala, naravno – e, jadni Rusi, što su se drogirali, drogirali su se.

Voditelji su podsjetili na to da je hrvatska priča o Vučiću počela paljenjem karnevalskog Krnje u Donjim Kaštelima. “Gdje su inače svi bili četnici pod vodstvom nadvojvode, zamjenika popa Đujića”, naglasio je voditelj.

– Pazite, najveći doček tijela ubijenog kralja Aleksandra bio je u Splitu i nije on organiziran iz Beograda, nego su Splićani, Dalmatinci, dočekali svog viteškog kralja. Ideja srpstva – precizno govorim – je bila veoma jaka u tom dijelu Dalmacije. E sada, to su ljudi čiji potomci moraju dokazivati da nisu Srbi, da su oduvijek bili “na pravoj strani svijeta”, hoću reći, da su bili – ustaše. Ustaše pale lutke Aleksandra Vučića. Ne građanski Hrvati, nego ustaše. I čitava politika Hrvatske jest nastavak ustaštva, a ono što govori Radman je nastavak politike NDH – bio je izričit Vulin.

Voditelji su spomenuli i Dan sjećanja u Vukovaru, ističući da su iza povorke “u kojoj su se pjevale ustaške pjesme i uzvikivalo ubij Srbina”, ponosno koračali Plenković i Milanović. Vulin je na to podsjetio da je predsjednik Milanović, u vrijeme dok je bio premijer, braniteljima govorio da je iz ustaške obitelji. Na primjedbu Predraga Sarapa da se “Hrvati svi trude da u obitelji nađu nekog ustašu da bi se mogli baviti politikom”, Vulin je prisnažio:

– Ne, oni se ne trude naći nekoga tko im je ustaša, oni svi jesu ustaše. Oni su ideološki ustaše. Pa Milanović kaže da je ustaša i da je iz ustaške obitelji, a o HDZ-u da i ne govorimo; tamo ne možeš ni postati član ako nisi ustaša. Pa taj Radman je kao šef diplomacije jedne članice EU-a zahtijevao od Austrije da vrati ustaške simbole u Bleiburgu. Oni će se sad naljutiti na mene, ali nitko neće reći da oni nisu ustaše. Oni su svi ustaše – ponavljao je Vulin, pun mržnje.

– Uostalom, više puta sam Antu Gotovinu pitao “generale, jeste li vi ustaša?” Niti jednom mi nije odgovorio ni jesam, ni nisam. Pa što je teško reći, nisam, nisam nacist? Zašto ne kaže “nisam ustaša, budalo beogradska, evo nisam ustaša” – uporan je bio promicatelj “srpskog sveta”. Inače, Vulin je u ovom razgovoru rekao da je inspiraciju za “srpski svet” našao u ujedinjenju dvije Njemačke; SR Njemačke i bivšeg DDR-a (koje su nakon 2. svjetskog rata nastale podjelom savezničkih okupacijskih zona, op. a.). Vulin ističe da se barem dvije velike srpske zemlje, Srbija i Republika Srpska mogu ujediniti po modelu dvije Njemačke, a da ostale srpske zemlje to ne moraju napraviti “kao što je i Austrija ostala izvan Njemačke”. Razlika u odnosu na ujedinjenje Njemačke je, kaže Vučić, “što Srbija nema povijest izazivanja dva svjetska rata, ni povijest sukoba sa susjednim zemljama”. U nastavku razgovora Vulin je hvalio Vučića “kao da mu je brat najrođeniji” i kao da je njegov glasnogovornik. Od njegovih teza da su svi Hrvati ustaše, TV Pink i njihov voditeljski par nije se ogradio niti jednom riječju. Čak ni podignutom obrvom.

izvor: slobodnadalmacija.hr