Početna Kolumna ALL QUIET ON THE EASTER(N) FRONT: NOVIH 150 TISUĆA POZVANI U STROJ...

ALL QUIET ON THE EASTER(N) FRONT: NOVIH 150 TISUĆA POZVANI U STROJ ZA MLJEVENJE MESA

56
UDIO

Lokalno, nacionalno, globalno

ALL QUIET ON THE EASTERN FRONT: PUTIN POZIVA NOVIH 150 TISUĆA NA EGZEKUCIJU

Stroj za mljevenje mesa stalno je gladan: treba još ljudskih valova koji će trčati prema neprijateljskim vojnicima u sigurnu smrt. Nakon lažiranih izbora i pobjede od 87 posto, nakon terorističkog napada u režiji tajne službe FSB, posve očekivano je stroj za mljevenje mesa naručio je novih 150 tisuća porcija koje će progutati. I navodno, prema tvornici laži smještenoj u Kremlju, uskoro budući mrtvaci se rado javljaju u vojsku da se osvete Ukrajini za teroristički napad.

Lice s tjeralice je globalni faktor

Jer propagandni stroj je već uvjerio Ruse da je Ukrajina i samo Ukrajina iza strašnoj terorističkoj napada (na koje su službe sigurnosti inače stigle nakon 90 minuta, iako im prema udaljenosti na Google mapi treba samo 2 minute).

Lice s međunarodne tjeralice za otimanje ukrajinske djece, koji je pobjedio na namještenim izborima i vjerojatno će vladati do kraja svog bijednog i brutalnog života, Vladimir Putin, smišlja nove načine na koje će podmititi i primamiti svoje ljude da svojevoljno uđu u taj stroj koji će ih smrviti negdje u istočnoj Ukrajini, i vjerojatno se ni njihovi ostaci neće vratiti u totalitarističku bijedu od svoje zemlje.

Glavna meta – vlastito stanovništvo

On mrzi Ruse više od ičega, što nije ništa neobično za povijest diktatorskih vladara te zemlje: glavni sport Putinova uzora Staljina bio je potraga za unutarnjim neprijateljima. Uvijek se moglo tražiti još onih koji kuju zavjere protiv tog valjda neodoljivog režima, koji su se požalili nekome na državu koja nije pravedna. Kod nas bi valjda svi bili državni neprijatelji da se krene strijeljati sve koji su uputili komentar protiv vlasti. Staljin je odgovoran za smrt 30 milijuna Sovjeta, a Putin se približava toj brojki. Ne možemo izbrojiti koliko ih je uništio psihički, držeći u mraku svojom bolesnom propagandom.

Treba držati ljude u mraku, uvjeravati ih da je Zapad istinski mrak, pakao na zemlji, treba svaki dan ponavljati da Zapad želi uništiti Rusiju. Ako to neprestano ponavljaš, eventualno će povjerovati u taj narativ. Ukrajinci znaju tko im je pravi neprijatelj, Mordor iz najveće zemlje na svijetu koja ih želi progutati, ali Rusi ne znaju: njih se uvjerava da je to Zapad, a najveći neprijatelj im je svaki dan na televiziji i govori im kako ih onaj drugi želi uništiti.

Model Sjeverne Koreje

To je prava old-school propaganda kakvu više ovdje na „Zapadu“ nemamo, Big Brother s velikih ekrana ti govori tko je neprijatelj. To je propaganda kad se drastično uskraćuju informacije da bi se utjecalo na uvjerenja, po modelu Sjeverne Koreje. Mi ovdje imamo previše informacija, i ovisi o nama kako ćemo ih selektirati. Na temelju dostupnih informacija, intervjua, analiza (ali pojajviše informacija iz njihovog propagadnog stroja sa gadljivim sadržajem) razvila sam ovakvo mišljenje o ruskom režimu, i kako pristižu nove informacije, ono se samo pooštrava, osobito u kombinaciji s povijesnim činjenicama i povijesti bolesti koju ima Rusija o zlostavljanju vlastitih stanovnika. Netko drugi će možda sagraditi sliku kako je Rusija baš demokratska, dobronamjerna država sa pravim vodstvom – ali svatko ima pravo da izgradi vlastitu percepciju svijeta.

Rusija mora izgubiti

I posebno izaziva bijes što taj režim objavljuje nekakav proglas da Ukrajina stoji iza terorističkog napada na Rusiju – bez ikakvih dokaza, ali priča se mora prodati  – dok oni svaki dan već treću godinu izvršavaju brutalne terorističke napade sa višestrukim civilnim žrtvama.

Ali sve se to uklapa u sliku terorističke države kakva je Rusija. Koja mora izgubiti ovaj rat.

 

 

Katarina Baričić

Profesorica hrvatskog i engleskog, turistički vodič, sudski tumač, predavač na Erasmus seminarima za profesore, te autor na lokalnim portalima Solin live, Dalmatinski list i Kaštela.com