Početna Hrvatska DAN POSLIJE – HOĆE LI SDP KONAČNO DOŽIVJETI KATARZU

DAN POSLIJE – HOĆE LI SDP KONAČNO DOŽIVJETI KATARZU

107
UDIO

Lokalno, nacionalno, globalno

DAN POSLIJE – HOĆE LI SDP KONAČNO DOŽIVJETI KATARZU

Ili će se praviti da su 42 mandata, samo 1 više od bojkotiranog Bernardića – veliki uspjeh?

Karma is a bitch za Peđu Grbina

Peđa Grbin bi se trebao ispričati Bernardiću – toliko je energije uložio u njegovo rušenje, da bi sam doživio „uspjeh“ od čak jednog mandata više, i to uz Milanovićev poguranac. Oduzeo je stranci još 4 godine i priuštio je SDP-u 4. poraz u nizu – a što vrijeme više odmiče, ta pobjeda je sve dalje. Još 4 godine tih četrdesetak zastupnika će sjediti u Saboru i glumiti zastupnike, ali možda im to i odgovara.

Hajduk je posljednji put bio prvak 2005., a SDP 2011. Ali tko broji peta mjesta i godine u oporbi…

A slabi lider oporbe već godinama je najveći nacionalni problem, i to zato što se ne može nikako provjetriti politička scena, HDZ će vladati već treći mandat zaredom (četvrti ako računamo Oreškovićevu vladu), što je apsolutno nezdravo za političku higijenu.

Koliko poraza treba SDP da bi pao na koljena i priznao koliko je loš?

A Milanović-efekt je izostao. Možda zato što je i Milanović politički gubitnik, s izuzetkom izbora 2011. nakon što je Sanader završio u zatvoru, te nakon Kolinde na predsjedničkim izborima. Milanović je izgubio 2007. od Sanadera, 2015. od Karamarka (koliko god se to činilo nemogućim), 2016. od Plenkovića. I sad opet 2024. Tko može za sebe reći da je izgubio čak četvoro parlamentarnih izbora?

A koliko se SDP unazadio govori to da su na izborima 2015. i 2016. bili gotovo izjednačeni s HDZ-om, da bi HDZ ipak ispregovarao većinu. Do 2020. se razlika drastično povećala na čak 25 mandata, a 4 godine kasnije i nakon tri milijuna stranica poruka Josipe Rimac,  nije se značajno smanjila, na samo 19 mandata.

Politički novogovor

To je porazno, ali ono što je iritantno je slušati SDP-ovske mantre o tome kako uljepšavaju stanje uporno govoreći da je „SDP najjača oporbena stranka“. Znači, kad na sljedećim izborima osvoji 12 mandata, opet će biti najjače stranka jer Most ima 11? Možda im takva pojava i širenje neuvjerljivog optimizma mora biti emitirano prema van, dok se u 4 zida suoče sa stvarnošću u kojoj njihova stranka nestaje?

Izborne brojke lažu

Iza izbornih brojki krije se potpuno drugo stanje – tako SDP i Možemo zajedno imaju više glasova od HDZ-a – 731 000 naprema 729 000! Ali izborni sustav je skrojen tako da pogoduje HDZ-u, tako da pretočeno u mandate to izgleda sasvim drugačije. Unatoč brojkama koje kažu da oni moraju osvojiti oko 19 tisuća glasova za mandat ako idu odvojeno, dok HDZ treba oko 11 000, što je teška diskriminacija od strane stanovitog Donta. Ali, to su izborne metode. I Možemo snosi stanovitu odgovornost jer je, izlazeći odvojeno, poklonio glasove HDZ-u.

 

Umijeće mogućeg i nemogućeg

Ali bez obzira na to koliko su loši, izborna matematika im dopušta da i oni sastave Vladu, u kombinaciji u kojoj bi ih podržao Most. Politika je umijeće mogućeg, tako da je sve otvoreno…

Neka igre počnu.

 

Katarina Baričić

Profesorica hrvatskog i engleskog, turistički vodič, sudski tumač, predavač na Erasmus seminarima za profesore, te autor na lokalnim portalima Solin live, Dalmatinski list i Kaštela.com