Početna Hrvatska Dalmatinci zbog vrućina traže odgodu početka školske godine, iz Zagreba stigla pljuska

Dalmatinci zbog vrućina traže odgodu početka školske godine, iz Zagreba stigla pljuska

147
UDIO
Photo: Josko Herceg/PIXSELL

Cijela Dalmacija traži odgodu početka nove školske godine koja bi po kalendaru počela 2. rujna. Inicijativa za ovo je proizašla od ravnatelja srednjih škola, a sada su je prihvatile osnovne škole, a inicijativu podržali i roditelji.

– Po meni je bolje da škola malo kasnije počne, recimo 15. rujna, ali da se ukinu praznici u drugom mjesecu jer po meni su oni besmisleni, rekao je za RTL Petar Donjerković iz Splita.

Razlog tomu su vrućine i turistička sezona koja će još trajati u devetom mjesecu.

– To su zapravo nemogući uvjeti za rad. Evo vidjeli ste na zadnji dan nastave, 21. svibnja došlo je do prekida isporuke električne energije. Mi imamo u učionicama klimatizacijske uređaje, ali kada nema struje nema ni klime, izjavio je predsjednik Udruge ravnatelja osnovnih škola SDŽ, Đuro Baloević.

Veliki broj škola na području Dalmacije nema klima uređaje.

– Većina škola na otocima, u Zagori i još nekim mjestima nemaju klimatizacijske uređaje za rad s učenicima i zbog toga je ovaj zahtjev ravnatelja, ispričala je Marija Pustak, kolektiv ravnatelja srednjih škola SDŽ.

Unatoč željama za pomicanje početka školske godine, iz ministarstva obrazovanja stiže hladan tuš.

– Više manje nikad nije situacija da su svi zadovoljni praznicima unutar školske godine, s jedne strane imate interese ljetnog turizma s druge strane interese zimskog turizma, tako da nije sve to lako uskladiti, rekao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.